Кой е Рамзес II?

в История

И до днес учените египтолози гадаят и спорят кой е бил фараонът, по чието време евреите напускат Египет, предвождани от Мойсей и в коя точно година е станало това. Историците смятат, че това е бил Рамзес II.

В историята на Египет има 11 фараона с името Рамзес. Само Рамзес II обаче е титулуван от сънародниците си Велики.

Мумията на Рамзес II се намира в Египетския музей в Кайро. Той е бил с бяла кожа, висок 172 см. Качил се е на трона на 20-годишна възраст, управлявал 67 години и умрял на преклонната възраст от 87 години. За онова време това е било рекорд, защото тогава средната продължителност на човешкия живот е била 50 години.

Много статуи на фараона са били намерени по долината на река Нил. На раменете им е било изписано ‘Силния бик’. Прякорът на Рамзес говори за мощта и силата му като воин, но и за неговата сексуална плодовитост. За това говорят и фреските в храмовете в Карнак и Луксор, където фараонът е изобразен с огромен еректирал фалос.

Рамзес Велики е известен като най-сексуално активната личност в историята на света. Той имал 100 жени, като най-любимата била Нефертити. Той се е женил и за четири от дъщерите си. Това кръвосмешение е извращение и перверзия в наши дни, но по онова време било нещо нормално, особено за династичните бракове. От всичките си жени Рамзес имал около 200 деца. Те са погребани в най-голямата гробница KV5 в Долината на царете край Луксор. Там има стотици камери и коридори, в които са открити мумиите на наследниците на великия фараон.

Още с качването си на престола, Рамзес започнал да строи своя гробница и храм в Абу Симбел. На входа на храма има 4 огромни статуи, с които фараонът искал да покаже, че е бог сред боговете.

Рамзес е известен и със своите военнии подвизи. Те били изографисани с йероглифи и фрески в храмовете Луксор и Карнак.

Все пак животът на Рамзес не бил толкова щастлив – не минавала година без да погребе син, дъщеря или съпруга. А когато починала любимата му Нефертити, той никога повече не повел армията си. Тогава започнал да строи гробници, паметници, обелиски и заупокойни храмове.

Рамзес бил горд баща. В храма Луксор в старата столица Тива са изобразени всичките му синове. Наследява го 13-тият му син, Мернептах, което означава, че другите 12 са починали преди него.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ