Стефан Пройнов: В Татул ли се намира мавзолеят на Орфей?

в България/История

Стефан Пройнов: В Татул ли се намира мавзолеят на Орфей?

Според специалистите Татул и Перперикон са обекти на световното културно наследство и се нареждат до египетските пирамиди и пирамидите на маите в Южна Америка.

Древното светилище Татул се намира на 15 км от Момчилград. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място на скалния връх заема гроб с ориентация изток-запад, всечен в масивна канара, издялана като пресечена пирамида.

На южната страна на величествената скала е издълбан друг подобен гроб, разположен в полусферична ниша. Тя е покрита с арковиден издялан от камъка свод.

Към двата гроба води изсечено в скалите тържествено стълбище, състоящо се от осем стъпала. По съседните канари са оформени култови площадки, стъпала към тях, ниши и басейни за събиране на някаква течност.

Древното светилище Татул е мавзолей на Орфей – смята се, че той е погребан там. Според легендата пък подземният свят се намирал в родопската пещера Дяволското гърло.

Орфей е велик музикант и поет, който произхожда от тракийската аристокрация на 13 век пр.н.е. Именно Родопите са мястото, където той е живял, творил и създават своите школи за духовно посвещение.

Стефан Пройнов: Орфей е живял в къснобронзовия период – епохата на Троя и Микена, на легендарните герои от най-прочутата война в човешката история – Ахил, Хектор, Парис и Одисей.

Старогръцкият автор Ибик през 6 в.пр.н.е. за пръв път споменава името на Орфей. Всички по-късни антични автори говорят за неговия тракийски произход. Определят се дори племената, влизащи в царството му – едони, одриси и живелите непосредствено до Източните Родопи кикони.

Татул е едно от соларните светилища, където Орфей е водил известните като орфически мистерии за посвещаване в законите на невидимия свят и силата на мисълта.

Името Орфей или Арфа /аур на финикийски означава светлина, а рафое – лечение/ означава ‘онзи, който лекува със светлина’. При гърците Орфей е певецът, докато при траките той е Богът. Той е дете на Космоса – умира и наново се ражда. Орфей умира, но песента остава да звучи, познанието остава да звучи, това е безсмъртната енергия.

Изключително любопитно е, че на върха на изсечената пирамида в светилището Татул, където се допуска, че е погребан Орфей, е поникнала лоза от легендарния тракийски сорт ‘Зела’. Той се смята за изчезнал преди хилядолетия. Нарекли гроздето ‘Сълзата на Орфей’. Поразителното е, че на хълма не само че не растат лози, но и в радиус от десетки километри наоколо въобще не се отглежда грозде. Затова и вярващи, и невярващи се питат дали това не е послание от самия Орфей.

Светилището на Орфей – Татул след войни и разрушения всеки път се издигало отново като прекрасен храм и мавзолей от ослепително бели камъни, като римска вила, отбранителна кула, средновековен замък с църква… Древните историци пък твърдят, че родопските светилища на Орфей отблъсквали чумата и предпазвали местното население от всякакви беди.

Силата на култа към Орфей е концентрирана на няколко места в Римската империя. Трите основни центрове са Филипопол /Пловдив/, Адрианопол /Одрин/ и Траянопул – изчезнал римски град. Отстоянието на трите града от светилището Татул се оказва еднакво – на около 60 км, само че единият на север, другият на изток, а третият на юг. Така че се образува един триъгълник в източните Родопи, в който е фиксиран култът към Орфей. А център на този триъгълник е Татул.

Стефан Пройнов: Дали сега не търсят лирата на Орфей която може да се погледне на нея като на психотронно оръжие или уред за контрол над умът и съзнанието ?

Все пак, според специалистите, това са хипотези, които се нуждаят от доуточняване.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ