Какво се случва с имейлите ни, когато умрем?

в Любопитно

Откакто свят светува човечеството се вълнува от стотици въпроси, свързани със случващото се след смъртта. Какво става с нас, когато умрем? Къде отива душата ни? Има ли живот след смъртта?

В дигиталната ера на 21 век още един въпрос започва все по-често да терзае хората: Какво всъщност се случва с имейлите ни, когато умрем?

Всеки от нас си е мислил какво би завещал на близките си, изброявайки наум безброй предметни и емоционални “съкровища”.

След като сме готови да оставим в наследство лично творчество, тайни дневници и пътеписи, защо да не подходим по същия начин и спрямо имейлите си?

Тази мисъл ви кара да настръхнете от ужас? Не е лошо тогава да се подготвите с план. В противен случай рискувате потенциално (твърде) личната ви кореспонденция да се превърна в не толкова лична такава.

Миналата година Апелативният съд на Съединените щати реши, че ако няма изрично оставено завещание, имейлите на починалия могат да бъдат публично достъпни, като потенциално средство да се установи последната воля. Това означава, че други биха могли да имат достъп до електронната ви поща, без да съществува изрично разрешение за това.

Такъв е случаят с Робърт Аджемиан, 43-годишен, който загива в инцидент с велосипед. Тъй като не е имало оставено завещание, роднините му молят съда за достъп до електронната му поща в Yahoo с надеждата, че ще открият повече разяснения за последната му воля. Въпреки че повечето от нас не описват в работните си имейли намеренията си за разпределяне на личното имущество в случай на собствената ни смърт, Yahoo губи делото.

Интернет компанията-гигант оспорва иска с основанието, че разрешаването на достъп до личната кореспонденция на Робърт Аджемиан всъщност е нарушаване защитата на личните данни. Действително – понякога хората споделят в онлайн кореспонденция информация от лично естество (например сексуалната си ориентация), или пък комуникират с приятел лична информация, която е предназначена да си остане само между двамата. Тази комуникация никога не се предполага да бъде достояние на трети лица, било то (или особено пък) роднини.

Решението е да оформите казуса с имейлите си като част от завещанието си. Не разчитайте на добрата воля на Интернет компаниите да изтрият акаунта ви след определен период на липса на активност от вашия профил. Можете или да инструктирате някого, на когото разчитате, да направи това след евентуалната ви смърт, или вие сами да изтриете акаунта си, в случай че знаете точно колко време ви остава да живеете.

Автор: Александър Алексиев

Източник: seen.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ