Животът през I-ви век

в Любопитно

Знаете ли, че към 1-ва година от н.е. най-големият и могъщ град в света бил Рим. Населението му е наброявало между 800 000 и 1 милион жители. Всъщност повечето информация за цивилизацията от онази епоха ни е известна от историята, записана именно по време на римското управление.

През 1-ви век от н.е. населението на Земята е наброявало приблизително около 200 милиона души. Най-населените области били съсредоточени около реките Ганг, Тигър, Янцзъ, Нил и По.

Жените по онова време рядко били икономически независими. Ако все пак работели нещо, всичко, което печелели, преминавало непосредствено към бащите или съпрузите им. Жените нямали право да поискат развод, докато мъжете можели да се разпореждат в това отношение както поискат.

След работа мъжете прекарвали свободното си време в обществените бани. Те били основна част от римската култура и бита на хората. Там мъжете обсъждали събитията и си отпочивали.

През I век детската смъртност била много висока – едва 75% от децата доживявали до 1 годинка, а половината от всички умирали до 10-годишна възраст. Бащите взимали решение дали да оставят новороденото бебе в дома. Ако то имало увреждания или пък семейството не можело да се грижи за него, го оставяли на улицата – там някой можел да го вземе като роб или слуга.

През тази епоха били много разпространени ранните бракове. Еврейските момичета, например, се омъжвали, като навършели 12,5 години. Бракът се сключвал на два етапа. Формалният годеж се осъществявал между мъжа и бащата на девойката, а след няколко месеца бъдещата булка се премествала в дома на мъжа си. Чак тогава бракът се смятал за официален.

Вместо футболни мачове, по онова време хората посещавали надбягвания с колесници. Тези състезания били опасен и кървав спорт, който често приключвал със смъртта или на водача на колесницата, или на коня.

Гладиаторите пък били като днешните кинозвезди. Гладиаторските боеве били крайно жестоки, но популярна форма на обществено развлечение. И независимо, че много от гладиаторите били престъпници, роби или пленници, успешните участници печелели голяма слава и богатство…

Източник: krasotata.net

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ