Емблемата на Прага. Карловият мост  

в История/Любопитно

В центъра на стария град в Прага, над река Вълтава се извисява мост. Наречен е Карлов по името на Карел IV. Съединява старинните централни квартали на Прага Мала страна и Старе место. Първият камък в основите му е положен тържествено на 9 юли 1357 година. Строежът започва, след като придошлите води на реката отнасят стария Юдитин мост.

Почти до средата на XIX век мостът, чието строителство започва на този ден през 1357 година, остава единственото подобно съоръжение в Прага. Част е от Кралския път и за преминаването му е събирана такса, която после е използвана за извършване на ремонтни дейности. През 1402 година строежът му приключва. Преживява две големи наводнения през 1432 и 1496 година. Част от опорите му са разрушени. За укрепването и възстановяването им е измислена нова конструкция – облицовани са отвън с нови каменни блокове.

Първото “украшение” на моста се появява още по времето на Карел IV. Представлява прост дървен кръст. Подменян е няколко пъти, а през 1659 година е поставен бронзов кръст със статуя на Исус. Съветниците в градския съвет поръчват статуята и кръста, плащат ги със собствени средства и поемат разходите по транспортирането им от Дрезден, където са отлети.

През 1683 година на моста е поставена първата от уникалните му скулптурни композиции, с които се слави из цял свят. Увековечен е свети Йоан Непомуцки (Ян Непомуцки на чешки) – покровителят на Бохемия. По заповед на крал Вацлав IV Йоан е екзекутиран, а тялото му е хвърлено от моста във водите на Вълтава. Предание разказва, че над водата се появили пет звезди, затова и светецът е изобразяван с венец от звезди.

След като на моста се появява първата статуя, църковните общини и факултетите на Карлови университет също започват да се сдобиват със скулптурни творби, пресъздаващи различни светци. До средата на ХVIII век статуите на моста вече наброяват 20. През 1784 година “голямата вода” Вълтава потапя 785 домове и моста остава под вода, но повечето статуи оцеляват в едно от най-разрушителните наводнения, сполетявало Прага.

Онова, което стихията не успява да стори, е направено по-късно от човешката дейност. Статуите пострадали, когато по моста тръгнали трамваи. Затова през 1908 година движението им е преустановено. Замърсеният въздух и резките температурни разлики обаче казват своята дума. В резултат 30-те скулптури са заменени с копия, а оригиналите са предадени на Националния музей. От 1965 година мостът е пешеходна зона и годишно средно над 10 милиона души преминават по това вековно съоръжение над река Вълтава.

Източник: historynakratko.blogspot.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ