Евлия Челеби и България

в История

Преди 400 години, в Цариград, в семейството на придворен златар, е роден знаменитият османски пътешественик, пътеписец и поет – Евлия Челеби. Абхазец по народност, този начетен, но фанатичен мюсюлманин, не е голям приятел на българския народ. Той гледа на българите като на презряна рая.

И все пак, ние му дължим това, че в своите пътеписи от почти цяла Европа и Близкия изток, Евлия Челеби е дал уникални сведения за множество български селища от Северна Добруджа до Южна Македония. От тях ние научаваме какво са представлявали през 17-ти век много наши градове като Самоков, София, Чирпан, Казанлък, Ловеч, Плевен, Враца, Видин, Ямбол, Хасково и множество села.

Всичко това е от голямо значение за родната историография, защото писанията на Евлия са безценен източник за българите, техния начин на живот, селищно устройство и др. За съжаление, неговите ‘Пътешествия’ все още не са цялостно преведени и издадени на български език.

Според някои историци, Евлия Челеби умира през 1682 година в Истанбул, а според други – в Кайро. За огромната стойност на пътеписите му, обаче, няма никакво съмнение.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ