До 1850 г. жените не са носели бельо под полите си! Още интересни факти за женското бельо!

в История/Любопитно

По времето на Ренесанса изисканите дами се познават главно по тънката талия. Корсетът, появил се в испанския кралски двор, диктува модата през XVI-и век.

Подсилен с метални и дървени конструкции или с елементи от слонова кост и от балените на китовете, корсетът е истински инструмент за мъчения и води до респираторни проблеми, разместени ребра и смъкване на органите при жените.

Бельо – само за мъжете!

До 1850 г. под женските рокли и поли няма нищо. Кюлотите – нещо като панталони до коленете, се носят само от мъже, при това благородници или буржоа (за разлика от „санкюлотите“ (простолюдието), които не носят нищо). Те са измислени в Англия, където са използвани по време на гимнастически упражнения, за да не се виждат задните части при евентуално падане. Налагат се като бельо през XVI-и век и са характерни с дългата си цепка по средата. Смятало се е, че е абсолютно неприлично кюлоти да се използват и от дамите, чиито крака е трябвало да бъдат покрити от слабините до ходилата.

Женски изкушения

Аньес Сорел, любимката на френския крал Шарл VII, през XV-и век носи рокли с деколте, което разкрива половината от гърдите й. През следващия век Катерина Медичи въвежда модата на женския клин, по-удобен при езда. Кралица Мария-Антоанета се освобождава от корсета през XVIII-и век, но за сметка на това по десет пъти на ден сменя чорапи, поли и ризи.

На колко години е сутиенът?

През 2008 г. учени открили два сутиена отпреди 5 века в австрийския замък Ленгберг. Единият е от вълнена материя и има две презрамки и чашки съвсем като съвременните модели. Това е изненадващо, тъй като дълго време се е смятало, че сутиенът е измислен едва през XIX-и век като отрицание на корсета.

Епохата на найлоновите чорапи

Появата на найлоновите чорапи през 1940 г. е плод на истинска технологична революция. Първият модел е патентован през 1938 г. и представлява чифт меки, блестящи и устойчиви чорапи, които не се мачкат. Жените полудяват по този секси атрибут и особено по декоративния ръб, подчертаващ глезена и прасеца. През Втората световна война найлонът се използва с предимство за производството на парашути и палатки. Жените, лишени от любимия си аксесоар, започнали да хитруват и да рисуват ръбове по босите си крака…

Източник: po-krasivi.net


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ