Алонсо де Охеда открива Америка?

в История/Любопитно

Алонсо де Охеда открива Америка?

Стефан Пройнов: Кой знае – може би Америка би трябвало да се нарича Драгания или Алонсия? Защо ли? Защото всъщност Америко Веспучи е бил само част от експедицията, водена от българина с испанско име Алонсо де Охеда. .

Паметникът на Колумб се намира на брега на морето, на пристанището в Барселона, в началото на бул. Рамбла. В морския музей пък има много експонати и документи, свързани с великите географски открития. Именно тук може да се научи, че преди първото плаване на Колумб е имало друга експедиция към Новия свят. Тя била само от един кораб, пълен с каторжници, а капитанът бил българин.

За тази експедиция, като че ли нищо друго не се знае, освен това, че по-късно Колумб е имал някаква тайнствена карта и фактически е знаел къде отива. Смята се, че тази карта е била съставена по време на първата експедиция, водена от неизвестния българин.

Ако се преведе името на конкистадора Алонсо де Охеда, то би могло да звучи като Драго и Драган от Охрид. В някои испански документи от онези времена, той бил записан и като Драхан да Лихнида, което съвсем издава произхода му, защото Лихнида или Лахнида е латинското име на град Охрид. Така се е казвал и католическият квартал в град Охрид в края на 15-ти век.

Предполага се, че младият Драган, с помощта на францисканския орден, е напуснал поробения български град и се е озовал в Испания. Той проявил голяма храброст като се бил срещу мюсюлманите от Емирата на Гранада и бил удостоен от краля с благородническа титла ‘идалго’ за заслугите си. Всъщност, истинската цел на Драган е била да се издигне във военната йерархия, да спечели богатства и с тях да въоръжи собствена армия, с която да се върне и да освободи поробеното си Отечество. И той се втурва да сбъдне мечтата си и да осъществи целите си.

Алосно де Охеда е първият европеец , който е стъпил на континенталния бряг на новооткрития материк. Българинът открива и дава името на Венецуела и прави карта на континенталния бряг на новите испански земи. Бил е губернатор на Венецуела и на Колумбия и е открил територии, много по-обширни от земите, завладени от Колумб и испанските крале взети заедно.

Накрая Алонсо умира в забвение, без да може да сбъдне мечтата си да освободи отечеството си. След невероятни битки, премеждия и приключения, той умира през 1515 година в град Санто Доминго /днес в Доминикана/.

Стефан Пройнов: Едно от доказателствата за българския произход на Алонсо е изработената от него “Мапа Мунди” – картата на континенталния бряг на Южна Америка. Географските наименования в картата са: Дола, Галата, Курия, Хоро, Лихнида, Тамара, Роза … В тези имена няма нищо испанозично, но по-късно те са заменени с испански. Оригиналната карта пък е потънала из сейфовете на един от музеите в Мадрид.

Интересно е завещанието на Алонсо де Охеда. В него пишело: ”…да ме погребете под прага на църквата във францисканския манастир в Санто Доминго, та всички да тъпчат костите ми, дето не изпълних дълга си към родината”.

Стефан Пройнов: Да не забравяме колко Испански фамилии са живеели по нашите земи също.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ