Александрийският фар – едно от седемте чудеса на античния свят

в Любопитно

Едно от седемте чудеса на античния свят е Александрийският фар. Той се е издигал на остров Фарос на входа на пристанището на египетския град Александрия.

Фарът е построен през III в. пр. н.е. Светлината му се виждала на голямо разстояние в Средиземно море и направлявала движението на корабите.

Фарът е представлявал кула с височина около 120-140 м и за времето си е бил една от най-високите конструкции, създадени от човека. Негов архитект е Сострат Книдски, а изграждането му е отнело 5 години.

Фарът е бил построен от бял мрамор и е бил изграден с трегери, а не със сводове. Бил е на три етажа. Най-долният е представлявал правоъгълна кула с квадратна основа със страна 30 м и с височина между 55 и 65 м. Четирите стени на кулата били обърнати към четирите посоки на света. Вторият етаж бил с осмоъгълна форма, по направленията на осемте главни вятъра. Неговата височина била около 40 м. Най-горният етаж, висок 8 м, бил под формата на цилиндрична колонада — 8 колони носели купол, увенчан с 8-метрова бронзова статуя на повелителя на моретата Посейдон (някои източници твърдят, че статуята е била на Зевс). Светлината, която излъчвал фарът идвала от голям огън и чрез огледала се отразявала навътре в морето.

Внушителното съоръжение просъществувало повече от хилядолетие и било разрушено от няколко земетресения в периода 1303-1480 година. От останките му в края на 15 век султан Кайт бей издигнал крепост, която е там и до днес.

Източник: krasotata.net

Вижте още на Bultimes EU


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ