Петък 13 – основателни притеснения или измислени суеверия?

в Любопитно

Всеки започва да се страхува, когато датата 13 се падне в петък. Дали става въпрос за суеверия или за основателни страхове – ще научите сега

Древни писания твърдят, че Иисус Христос бил разпънат в петък на 13-то число.

Затова хората изпитват панически страх от датата петък 13 и даже й преписват всякакви ужаси.

Психолозите казват, че и през останалите дни се случват неприятни случки и инциденти. Но заради насложените през годините поверия, забелязваме само онова, което става в петък 13.

На датата 13 октомври през 1307 г. по нареждане на френския крал Филип IV и папата Климент V е арестуван Жак дьо Моле. Той е известният в миналото Велик Магистър на Ордена на тамплиерите с още хиляди рицари от този орден.

Били подложени на страховити изтезания, по време на които направили самопризнания, че са еретици и че са замесени в други престъпления.

Стотици мъже били изгорени на кладата, а други по-късно били екзекутирани.

От този ден петък 13 е набеден за лош и за нещастен ден от всички последователи на тамплиерите.

В картите Таро – 13-та е картата на смъртта. На Тайната вечеря се събрали 12 ученици и Иисус Христос. 13-ят станал жертва на предателството и разпънат на кръста.

Астрологът Алена не веднъж е казвала, че петък 13 не се отличава по принцип от останалите дни в календарния месец. И ако понякога се случва нещо неприятно, то не е защото датата е петък 13, а защото влияние оказват и други фактори.

Когато издигат небостъргачи, строителите не слагат етаж 13, а от 12 директно отиват на 14.

Американските психолози са на мнение, че паниката за петък 13 е излишна. Ако нещо е писано да се случи, то ще се случи без значение дали човек се страхува или не. Защото ние все още не притежаваме онази прозорливост да знаем кое би било добро за нас и кое би ни навредило, за да се предпазим.

В същото време, когато човек се страхува предварително, той привлича негативните емоции. И може наистина да го сполети беда, дори и тя да не е част от неговата съдба.

Ако вярвате в суеверия, трябва да знаете, че ако в петък 13 срещнете черна котка, трябва да чукнете 3 пъти на дърво.

Ако счупите нещо на петък 13, трябва да приберете останките, защото те носят късмет.

Източник: topactualno.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ