Левски прави първите комитети в Казанлъшко

в България/История

Левски прави първите комитети в Казанлъшко

Левски

* Моята теза е, че Левски прави първите комитети през май 1869 година в Казанлъшко, твърди Благой Емануилов, неуморен изследовател на живота, делото и гибелта на Апостола на Свободата

* За баба Гана – казанлъшката Баба Тонка, малко се говори

Благой Емануилов е юрист, бивш следовател, който през последните над 20 години неуморно търси архивни документи, спомени, публикации, прави анализ и съпоставка на дати, събития, разкази от съвременници на Левски, в резултат на които прави изводи, някои от които се различават от общоприетите до момента за делото на Дякона. Има издадени две книги – „Залавянето на Васил Левски и тайните имперски служби” и „Тайни и загадки около залавянето на Васил Левски”. В момента живее в Габарево, но макар и на достолепната 84-годишна възраст, той с огромна енергия продължава да търси факти и доказателства, върху които изгражда своите тези за революционната дейност на Левски.

В навечерието на 181 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, Благой Емануилов твърди, че първите комитети Левски създава в Казанлъшкия край. „Това е истината – убеден е той, – но интересно е, че никой от големите учени академици не говори за дейността на Васил Левски в Казанлък. Тя е останала неизяснена. И в Казанлък като че ли не са заинтересовани от това. Само историкът д-р Косьо Зарев прави изследване за дейността на Апостола в този край.”


Благой Емануилов

„При първата си обиколка Васил Левски запланува да посети Цариград, Пловдив и Казанлък – проследява пътя на Дякона увлекателният разказвач и неуморен изследовател на дейността на Апостола Благой Емануилов. – Или той слага на една плоскост провинциалния тогава Казанлък с Пловдив и Цариград. В Казанлъшка околия той посещава Габарево, Турия, Долно Сахране, Казанлък, Гурково, Мъглиж, Енина, Шипка. Тук е видял будно население и е решил, че месец май, когато цъфтят розите, е подходящо време за действие. Затова аз смятам, че първата обиколка на Левски не е правилно да се нарича разузнавателна, а по-точно подготвителна.

На 24 февруари преминава във Влашко, но не се бави много там – на 1 май 1869 година отново се връща – започва Втората му обиколка. От Турну Мъгуреле с лодка преминава Дунав и слиза на Никопол, откъдето направо отива в Калофер. Никола Начов описва това в книгата си „Калофер в миналото“. Съратникът на Левски Иван Фетваджиев му дава тескерето си, заверено за пътуване до Стара Загора, което му позволява свободно пътуване из Казанлъшко. Никола Начов пише „Още същия ден следобед Васил Левски, качен на каруцата на Иван Мархолев, тръгна за Казанлък.”

Първото село, в което спира, е Габарево, следват Турия, Долно Сахране, Казанлък, не посещава Гурково, а отива направо в Мъглиж, после в Енина и Шипка. Вече прави комитети.

Вървейки по февруарския си път, Левски пристига в Казанлък на 15 май 1869 година. Както всякога, така и сега е отседнал в хана на баба Гана. През нощта, в стаята на сина й Петьо, Левски се среща със съзаклятниците си от града. Макар въпросът да е спорен, има твърдение, че Апостола е образувал революционен комитет в Казанлък точно през тази нощ. За председател бил избран учителят Филип Велев, много образован човек, първият преводач на „Илиадата”, бил е учител в Одрин. Членове са Константин Славчев, свещеник Стефан Бозов, Ботьо Папазооглу, Петьо Ганин и други. Непременно трябва да се подчертае ролята на баба Гана – тя е казанлъшката баба Тонка, но за жалост, и за нея малко се пише и говори.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че конструирането на Българския централен революционен комитет става по схемата: председател, зам.-председател, касиер и членове. През май 1869 г. в Казанлъшко Левски създава структурите по същия начин, което показва, че това не са групички от хора, а комитети. Първият комитет е в Габарево – 8-10 май 1869 година в Джанановата къща, следват Турия, Долно Сахране и Казанлък. Аз твърдя, че Казанлъшкият комитет е през 1869 година. Още едно доказателство – през 1870 година в Пловдив се провежда национален конгрес на учителите и 90% от тях са членове на революционни комитети, включително и председателят на Казанлъшкия комитет Филип Велев. Значи комитетът в Казанлък е създаден преди това, през 1869 година.

Комитетът в Ловеч е създаден на 3 август 1869 година, след което Левски заминава за Румъния.“

Според Благой Емануилов, няма данни за предателство при залавянето на Апостола. Неговата версия е, че това е дело на тайните служби.

Честването на 181 години от рождението на Васил Левски е на 18 юли 2018 година от 10.00 часа пред паметника на Апостола в парк „Васил Левски“.

Източник: zakazanlak.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ