Древният град, в който хората живеели 18 етажа под земята

в Любопитно

Стефан Пройнов: Деринкую не е единствен по рода си, въпреки че вероятно е един от най-големите

През 1963 г. турчин от Кападокия ремонтирал дома си, когато направил невероятно откритие. След като съборил стена на приземния си етаж, той се натъкнал на тайна стая, която водела към подземен тунел. Той водел към скрития древен град Деринкую.

Снимки от запазения град показват как 20 000 души, включително животни и всичките хранителни запаси, се намирали 18 етажа под земята. Мрежата от кухни, обори, църкви, гробове, кладенци, комунални помещения и училища, за която се смята, че е била създадена през византийската ера (780-1180 г. сл. Хр.), най-вероятно е била използвана като голям бункер за защита на жителите от арабско-византийските войни или природни бедствия.

Стефан Пройнов: По това време към древния град били добавени параклиси, наподобяващи пещера, и гръцки надписи, а около 600 входа позволявали на хората да влизат и излизат. Тежка каменна врата затваряла Деринкую отвътре, за да отблъсне нашественици, а всеки етаж можел да се затваря индивидуално.

Удивителното е, че Деринкую не е единствен по рода си, въпреки че вероятно е един от най-големите подземни градове. Скритата общност е свързана с други подземни градове с километрични тунели.

Само около половината от Дуринкую е достъпна, но мястото е популярна туристическа атракция в Кападокия.

Историческата област в Централна Анадола привлича посетители и с невероятните си геологически, исторически и културни ценности, включително причудливи скални образувания като „вълшебните комини“.

Стефан Пройнов: Скалите са бил преди нас и ще остане след нас.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ