Древните рептилии били топлокръвни

в Любопитно

Някои видове древни морски рептилии са имали температура на тялото, която е била с 20 градуса по-висока от тази на водата, твърдят американски ихтиолози.

Рептилиите регулирали топлообмена си и получавали допълнителна енергия, които им позволявала да ловуват активно, да се гмуркат много дълбоко и да плуват много бързо.

Динозаврите са живели преди около 255 милиона години. Сега е известно, че в онзи период океаните са били населени от поне три различни вида плуващи рептилии.

Това са били делфиноподобните ихтиозаври, змиевидните мозазаври и плезиозаврите, които изглеждали като обикновените динозаври, но живеели във водата.

Температурата на телата на праисторическите рептилии е била около 39 градуса по Целзий, което може да се сравни със съвременните делфини и китове.

Древните рептилии са могли да поддържат тази температура на тялото си, дори когато са обитавали полярни водоеми. Според специалистите по този начин тъплокръвните обитатели на дълбочините са получавали допълнителна енергия.

Почти всички съвременни рептилии и риби са студенокръвни. Т.е. – температурата на тялото им съответства на температурата на околната среда.

Риба-тон и риба-меч обаче могат да поддържат постоянна температура на тялото си независимо от външните условия. Сред съвременните морски хищници има такива, които могат да генерират и да съхраняват топлината, за да могат обменните процеси да се осъществяват с необходимата скорост.

Като са изучили останки от зъбите на древни рептилии, учените са стигнали до извода, че температурата на кръвта им е била много висока. Те стигнали до този резултат, след като открили в зъбите изотопи на кислород 18.

Изотопите на кислорода отразяват общата наситеност на кръвта с кислород. Най-вероятно рептилиите са успявали да поддържат температурата на тялото си благодарение на вътрешен процес на изработка на топлина.

Тя се запазвала благодарение на дебелия слой мазнина. Затова тези животни властвали цели 185 милиона години в моретата и океаните по цял свят.

За поддържане на постоянната температура на тялото помагат големите размери и голямата маса. В период на повишаване на температурата тялото се нагрява много бавно и много бавно изстива.

Недостатък на този феномен е това, че той е възможен само при определен климат – когато средната температура на околната среда съответства на оптималната температура на тялото и липсват дълги застудявания и затопляния.

Но тъй като те са настъпили, древните рептилии са изчезнали, защото не са успели да се приспособят към рязката промяна на условията на околната среда, смятат учените.

Източник: sanovnik.bg

Вижте още от bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ