Какво означават съкращенията на хотелските и туристическите услуги

в Любопитно

Много често в офертите на хотелите и туристическите агенции присъстват абревиатури и термини, които уточняват услугите, включени в цената. Но колко от вас наистина знаят за какво плащат и какво трябва да очакват в замяна? Вижте какво означават някои от най-често използваните термини в хотелските услуги и организирайте почивката си според тях.

OB (Оnly Bed)/RO (Room Only) – цената включва само нощувка в посочен тип помещение.

BB (Bed and Breakfast) – цената включва нощувка и закуска. Терминът се е превърнал в название за тип почивна база (пансион, вила или къща за гости), обикновено с капацитет 10 – 12 стаи и без други възможности за изхранване. Подходяща е за краткосрочен престой.

HB (Half Board) – цената включва нощувка, закуска и вечеря, т.е полупансион (на някои места вечерята може да се замени с обяд по договорка с хотела).

FB (Full Board) – цената включва нощувка, закуска, обяд и вечеря, т.е пълен пансион

ROH (Run of The House) – термин, който се отнася за различен тип стаи, които се предлагат от хотела на една и съща цена. Означава че ще бъдете настанени в стая, свободна към мемента на настаняването ви, без предварително да знаете.

AI (All Inclusive) – обикновено важи за туристически пакети и организирани пътувания за по-продължителен период от време. Означава, че една фиксирана цена включва всичко: нощувка, закуска, обяд, вечеря, алкохолни и безалкохолни напитки (само местно производство), междинна закуска и забавления в хотела.

UAI (Ultra All Inclusive) – подобрен вариант на услугата All Inclusive, който обикновено се определя от възможностите и капацитета на хотела. Включва нощувка, закуска, обяд, вечеря, алкохолни и безалкохолни напитки (местно И вносно производство), допълнителни закуски и разнообразни забавления.

Шведска маса – тип „бюфет“ с разнообразно меню за индивидуалните кулинарни предпочитания. Идеален вариант за закуска, но в много хотели, предлагащи All Inclusive пакети, се практикува и за останалите хранения. Включва топли и студени предястия и ястия, десерти и напитки, пръснати на различни „станции“ в ресторанта. Консумацията е на самообслужване и в неограничено количество в рамките на фиксирано време.

Континентална закуска (наричана още Френска закуска) – най-често се предлага в средиземноморските страни и САЩ. Тя е лека, икономична, бърза за приготвяне и консумиране, поради което често е предпочитана алтернатива в хотелите. Включва препечени филийки или кроасани, масло, сладко, колбаси, млечни продукти, яйца, плодова салата, плодов сок.

Английска закуска – традиционните Хем енд егс (яйца с бекон или друг вид месо), придружени с препечени филийки, масло, конфитюр, сосове, зърнена закуска, каша, десерт, плодов сок и традиционни чайове. Доста по-тежка и мазна от континенталната, тя се предлага предимно в Англия и в хотелите с английски туристи.

Американска закуска – обикновено включва яйца, резенчета бекон или наденички, препечени филийки, сладко, зърнена закуска, палачинки или понички.

Меню „А ла карт” – френски израз, който означава „избор според менюто”. Т.е гостите поръчват ястията, които консумират, от официалното меню на заведението.

Room Service (обслужаване по стаите) – капацитет от услуги, предлагани на гостите от персонала на хотела. Обикновено се свързват с поръчка на храна и напитки, които в повечето случаи са осигурени от ресторанта на хотела, но може и да са от външна кетъринг – фирма. Някъде влиза в цената, а на други места се заплаща допълнително.

Чартър – услуга за превоз на пътници (в повечето случаи туристически групи), които са заплатили за правото да разполагат с превозното средство по всяко време по определен маршрут. Обикновено чартърът се организира от туристическата агенция или от хотела, отговорни за удобството на групата.

Шатъл бус – безплатен превоз за пътници между летището и хотела или между летището и някоя ключова точка в града на пристигане, в зависимост от това дали е осигурен от авиокомпанията или хотела.

Знаете ли какво означават хотелските звезди? Може би не! Всички знаем, че колкото повече звезди има един хотел, толкова повече услуги и удобства можем да очакваме, както и по-висока цена. Не е задължително квалифицирането на хотелите да бъде обозначавано със звезда. Има държави, в които се използват различни от звезда символи, като диаманти (САЩ), латински букви A-F (някои места в Азия, Северна Америка и Австралия) и “задовололителни” или “незадоволителни” за хотестели и мотели.

Budget/Economy:

Хостел – минихотел (от англ. hostel – общежитие), публичен хотел, предоставящ на своите посетители за кратък или по-дълъг срок жилище, представляващо обикновено спално място с двуетажни легла без допълнителни удобства в стаята.

Мотел – крайпътен хотел (хан), с обикновени двойни стаи с баня и тоалетна.

* (Tourist) – В хотел 1* трябва да има рецепция, достъп до телефон в общите помещения, факс, сейф на рецепция, закуска, напитки. Основните неща, който трябва да присъстват във всяка една стая – баня и тоалетна, ежедневно почистване, цветен телевизор с дистанционно, маса и стол, сапун, шампоан.

*S (Tourist Superior) – дава се при отговаряне на всички изисквания за 1* и някои от тези за по-горните категории.

** (Standard) – за да бъде един хотел с 2* трябва да има всички екстри предлагани от хотел с една звезда, но освен това трябва да разполага и със заведение за хранене, както и с охрана.

**S (Superior standard) – предлага допълнителни услуги и удобства, но не са достатъчни за горна категория. Обикновено тази категория се дава на хотели, отговарящи на изискванията за три звезди, но с по-малки стаи и обзавеждане от по-евтини материали. Задължително условие е в стаите да има, нощна лампа в стаята, хавлиени кърпи, резервен комплект чаршафи, комплект хигиенни принадлежности (четка, паста за зъби, гребен и др.), пост-терминал за плащания с кредитни карти.

*** (Comfort) – всички изисквания към по-ниските категории плюс рецепция минимум 14 часа на ден с 24 часа достъп по телефон, персонал с минимум 2 говорими езика като единият задължително е английски, доставка на напитки в страята (минибар), телефон в стаята, достъп до интернет в стаята или общите помещения, отопление и сешоар в банята, място за багаж, огледало, комплект за шиене, комплект за почистване на обувки, предлагане на пране и гладене, допълнително одеало и възглавници.

***S (Superior comfort) – дава се на хотели отговарящи на изискванията за хотел 3* и част от тези на четири звездните хотели.

**** (First class) – към изискванията за по-долните категории се добавят рецепция минимум 18 часа на ден с 24 часа достъп по телефон, лоби с мека мебел и напитки, закуска по рум-сервиз, минибар или 24 часа доставка на напитки по рум-сервиз, маса и мека мебел в стаята, халат и чехли за баня, различни козметични продукти и пособия (пила за нокти, памук и др.), достъп до интернет и интернет терминал, a-la-carte (по меню) ресторант горна категория, но с недостатъчно просторни стаи и стилно обзавеждане. Интериора трябва да е модерен и комфортен.

****S (Superior first class) – често като добавка тук има сауна, спа център, фитнес или други подобни съоръжения, но като цяло хотелът не отговаря напълно на изискванията за 5 звезди. Качеството се проверява редовно с инспектори под прикритие.

***** (Luxury) – освен всичко до сега изброено, хотелът с категория 5 звезди трябва да предлага на своите гости 24-часова рецепция, портиер, пиколо, консиерж (иконом), просторна рецепционна зала, комплимент към всеки гост със свежи цветя, плодове или други подаръци, минибар с напитки и дребни лакомства, доставка на храна и напитки с рум-сервиз, компютър с интернет, сейф във всяка стая, услуги за гледне, лъскане на обувки. Качеството се проверява редовно с инспектори под прикритие.

*****S (Superior Luxury) – дава се при изпълнени всички по-горни изисквания и се набляга на персонално обслужване на всеки гост на хотела.

****** и ******* – някои представители на хотелиерската индустрия са самоопределили своите хотели с шест и дори седем звездна категория. Това е поради изключителния лукс и качество на индивидуално обслужване, които не се срещат дори и хотелите с 5 звезди, но това не е утвърден стандарт и се използва предимно с рекламна цел. Burj Al Arab в Дубай е обявен от британско туристическо списание за хотел над всички звезди през 2002 година, а собствениците на хотел Galeria в Милано го провъзгласяват за първия в света седем-звезден хотел. Интересен е факта, че има и един единствен хотел с 0 звезди, който се намира в Швейцария.

Източник: uchiteli.bg

Вижте още от bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ