Не моралът, а страхът е отказал древните от полигамията

в Любопитно

Научните спорове относно това: кога и как моралът на древните ни предци е еволюирал достатъчно, за да премине обществото от полигамни към моногамни отношения и връзки, са стари почти колкото самите отношения. Но наскоро научните изследвания доказаха, че не моралът, а страхът е в основата на „скока” към моногамията.

Канадски учени от университета на Ватерло, с помощта на компютърно моделиране, са изяснили, че човешката моногамия е измислена от праисторическите хора като метод за борба с инфекциите, предавани по полов път. Изследването е публикувано в сп. Nature Communications.

По думите на учените, щом ловците събирачи са започнали да се обединяват в по-големи групи и да се превръщат в уседнали земеделци, е възникнал рискът от разпространение на полови болести. Последното е станало възможна причина за това, в сексуалното поведение на древните хора да възникне изместване в полза на социалните норми, установяващи верността към един партньор.

Биолозите са приложили методи на компютърно моделиране, за да разберат как демографските показатели и епидемии влияят върху възникването и развитието на различни социални норми, свързани със сексуалния живот.

Изследователите са открили, че ако мъжете имат няколко сексуални партньорки, то в условия, когато числеността на популацията става доста голяма (повече от 300 души), венерическите заболявания започват да снижават темповете на раждаемост. Затова контролът върху чифтосването се оказва по-изгоден както за индивидите, така и за групите като цяло.

В групите на ловците събирачи е било доста разпространено чифтосването на някои мъже с няколко жени за увеличаване на потомството. Числеността на групите рядко е превишавала 30 души, затова разпространението на венерически заболявания е било слабо и не е оказвало значително влияние на населението.

Но с появата на селското стопанство и ръста на групите полигамията е довела до сериозно разпространение на такива болести като сифилис, хламидиоза и гонорея. При липсата на медицина това е допринасяло за високо ниво на безплодие. Тоест, моралът на практика се е основавал на най-банален страх, например, от гонорея.

Изследователите подчертават, че в такива условия е логично да се установят моногамни правила и да се наказват тези, които не ги следват. Затова групите с насилствена моногамия може да са изместили другите групи, които не са следвали тези правила, допълва Lenta.ru.

Източник: burgasnews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ