Монетите говорят: Нумизматика и бижутерия.

в Монетите говорят


Нумизматика и бижутерия. В еволюционният път на някой монети те често са попадали в ръцете на бижутерите. Най-често попадат монетите от благородни метали злато и сребро често като материал за преработка, който да се превърне в изделие, което да се появи на витрината на някой бижутер и от там да се окичи поредният клиент.

Това е нормално за еволюцията на монетите от скриновете на бабите по гардеробите на снахите та до бижутерите и после на пръстени, обеци и колиета. Невежеството е унищожило десетки хиляди монети.

Липсата на просветеност не е оправдание, а тук е ролята на държавата, която е можела да се намеси. Истината е, че номиналната стойност на бижутерско изделие се търгува над номиналната стойност на метала – включва се и цена за изработка и то намира приложение в битът на хората докато монетите в скриновете и гардеробите както и под дюшеците на бабите за болшинството от хората са само дамазлък – наследство на благороден метал, който често има висока нумизматична стойност особено, ако е съхраняван правилно.

По времето на Социализма това бе преследвано от закона днес също системата следи за появата дали от някъде ще се появят значително количество златни или сребърни монети и това хората го знаят – те знаят, че органите на реда не слухтят да ви дадат награда, а за да ви конфискуват златото или среброто затова. Там някъде някой висш служител с цел алчност и лично облагодетелстване вербувал служителите в заложните къщи и златарските ателиета да му събират информация и очаква да чуе за някой, който е открил белите и жълтите пари на пра дядо си и пендарите на пра баба си.

Затова масово тези монети се претопяват така нумизматиката губи безценни експонати, а пазарът на колекционери все по-трудно се захранва с такива, защото под всяка монета в каталогът има тираж, в който тя е произведена и колкото по малък е тиражът толкова по-скъпа е тя – скъпа за нумизматите, а за останалите тя е парче метал, който може да се трансформира в накит.

Такива неща няма как да се декларират и да се заприходят освен, ако не са закупувани от чужбина с документи и сертификати.

Истината е че много десетилетия назад във времето сребърните монети от времето на Август до времето на Фердинанд и Борис за над 99,9% от населението са били просто материал. И ако някога изкупната цена на среброто е била стотинки, а в накит се е продавало на цени на един лев не се учудвайте защо са унищожени стотици хиляди монети, които са се влели в накити на пазара.

Днес също могат да се открият такива накити масово изработвани във възрожденският и след възрожденският период. Достатъчно е да обиколите антикварните магазини и ще видите как монетите се превръщат в гривни, обици и брошки, а хората с по-опитното око ще видят години и номинали, ще видят монети редки и далеч по-скъпи днес, но тогава те са били просто материал.

Монетите говорят за своята история, но разказват понякога и за невежеството на населението – пробивани и превръщани в накити, пришивани към забрадки и дрехи заварявани и превръщани в гривни и колиета дори и в обеци. Монетите говорят, но колко от тях не могат да кажат своята история превърнати в парче метал оцелели хиляди години за да достигнат пещта или горелката за да се превърнат в парче метал, което да запази тайната ви? Време е да се променят законите.

Време е хората от нумизматичните среди да кажат своята болка и да се спре или да се ограничи това посегателство над всяко парченце нумизматика, време е да се даде свобода и да се поставят някои правила и принципи да се разясни на обществото, че монетите говорят за своята история, за нашата история и имат право да разказват и на нашите деца и внуци.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ