Монетите говорят: Монетата от Берн 5 франка от 1886г. е най-рядката монета

в История/Монетите говорят

Монетите говорят Монетата от Берн 5 франка от 1886г. е най-рядката монета
Монетата от Берн с номинал 5 франка от 1886г. е най-рядката монета на Латинският валутен съюз. Истината е, че в самото начало на производството на тази монета се чупи матрицата по-точно се чупи лицевата страна и така монетосеченето е преустановено досега има известни 5 екземпляра три от тях се намират в музеи и само две са в частни лица.

През 2021г. бе обявена тази монета за продаване с начална цена от 200 000 CHF. Историята на тази монета е следната. За първи път тя е продадена на търг през Април 1983г. SKA BERN под лот: 395.

По-късно през 2008г. тя се появява под № 659. в продажната листа на NGSA през 2008г. За да се появи в момента вече сертифицирана от NGC MS64 и да се предлага за 200 000 CHF първоначална цена на търг организиран от FDC.

Монетата е изключително рядка и представлява голям инвестиционен интерес. Самите организатори на Търгът са приготвили впечатляващи златни екземпляри на Римски монети от типът Ауреус, но тази сребърна монета ще надхвърли и най-смелите очаквания. FDC са базирани в Швейцария, но имат представителство и в Абу Даби.

Това са два от най-силно притегателните полюси за големите пари в Европа и в Арабският свят. И ако Швейцария и обединените арабски емирства са два от глобалните икономически полюси то да ви разкажем защо тази монета е най-рядката. Глобализацията не е съвременен феномен и именно тази монета ще ви докаже това. Американската мина Комсток във Вирджиния сити е причината монетата да бъде толкова рядка. Истината е, че само за няколко години добиват толкова много сребро, че цените се сриват в световен мащаб. Точно тогава Латинският валутен съюз забранява на своите членове да секат сребърни монети включително и на Швейцария. През 1885г.

Швейцария иска да възобнови сеченето на сребърни монети от 5 франка, но се отсичат само няколко монети и матрицата се чупи. И така се пуска нов дизайн през 1888г.

А седналата елвеция е заменена с глава на жена окичена с алпийски цветя. Истината е, че никой не знае колко екземпляра от 5 франка 1886 година са направени, но се знае поне колко има известни до сега.

Има в Швейцарски национален музей, една в историческият музей на Берн и една колекцията на Swissmint и само две са в частни ръце като една от тези Пет монети се предлага сега.

Стефан Пройнов: Монетите говорят, а тази сума е със своята специална история.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ