„Експресът на Махараджите“ – най-скъпият и луксозен влак в Индия

в Любопитно

Работещия от януари 2010 г., „Експрес на Махараджите“ е най-луксозният, пищно украсен и красив влак на индийските железници, а безспорно всички негови споменати качества се отразяват и на цената, тъй като пътуването по тази линия е сред най-скъпите в цяла Азия. В продължение на 8 дни този паниндийски влак развежда гостите на Индия до най-прелестните и най-известните дестинации в страната – Тадж Махал, храмовете Кхаджурахо, дивата почти недокосната природа на Националния природен парк Ranthambore, Фатепур Сикри и свещения град Варанаси .

Добре дошли на борда на „Експресът на Махараджите“, който печели признанието за „Световен лидер при луксозните пътувания с влак“ на престижните туристически награди World Travel Awards в продължение на пет последователни години от 2012 г. до 2016 г.

Най-евтината възможност да се насладите на това изключително преживяване е 2 910 долара на човек в двойно спално купе

Спрямо условията на стаите, техния размер и включените екстри цените се покачват от 2910 долара до 8 520 долара, 13 800 долара, достигайки 23 700 долара, което е цената на президентския апартамент, в който не само ще откриете върховен лукс и перфектни условия, когато става въпрос за пътуване с влак, но вероятно не бихте имали нищо против да се преместите да живеете там.

Влак „Експресът на Махараджите“ е съвместна инициатива между Индийската железопътна кетъринг компания, която обслужа влаковете в страната, туристическата корпорация IRCTC и туристическата агенция Cox and Kings India Ltd. Преживяването се популяризира и рекламира като „луксозно пътуване като никое друго“. Не можем да отречем, че този слоган до голяма степен отразява реалността и има защо създателите на „Експреса на Махараджите“ да бъдат горди. Влакът побира едва 88 пътници, които живеят в апартаменти, приличащи по-скоро на стаи за кралски особи, отколкото на класически влакови купета. Храната, напитките и забавленията на борда на влака са включени в цената. За радост, тъй като не сме убедени как би реагирал човек, който току-що е платил 23 700 долара, но трябва да се раздели и с още някой и друг долар за вода или закуска.

Влакът се състои от 24 вагона, които включват спални помещения, няколко заведения за хранене, бар, общ салон, компютърна зала и магазини

Всяко купе е създадено, за да пресъздаде богатството на най-влиятелните и заможни семейства в Индия, превръщайки влака устройство за пътуване не само в пространството, но и във времето. Целта е пътниците да се почувстват като истински Махараджи, докосвайки се до техния изключителен начин на живот. С елегантно декориран и пищен интериор, купетата излъчват усещане за изисквана и елегантна изработка. Стилните паркети, сложните дърворезби и палитрата от меки нюанси характеризират интериора на влака. Всички кабини имат собствен климатик, LCD телевизори, DVD плейъри, телефон, интернет, телевизия и електронен сейф

Вагоните и купетата са оборудвани с панорамни прозорци, за да предложат „достъп“ до постоянно сменящия се като кадри от кинолента пейзаж. Влакът пътува през някои от най-очарователните райони и провинции на Индия и би било огромна загуба един пътешественик да не се наслади на изключителната природа, през която пътува.

Влакът е с дължина от почти 750 метра и създателите му заявяват, че техния проект предефинира понятието за лукс и комфорт спрямо всички първокласни туристически влакове в света. Настанилите се в президентския апартамент във влака ще имат на разположение площ от 41.6 квадратни метра, което превръща „Експресът на Махараджите“ в единствения по рода си влак, предлагащ толкова големи купета. Това е наистина дворец на колелата. Президентският апартамент е подходящо наречен Навратана (девет скъпоценни камъни) и разполага с дневна, 2 спални и отделени баня и тоалетна. Гостите на президентския апартамент са обслужвани от ексклузивен 24-часов личен камериер, който се грижи за комфортна на пътниците и уреждайки всичко, от което имат нужда.

На борда на луксозния „Експрес на Махараджите“ могат да бъдат открити два тематични ресторанта с изискана кухня, които позволява на пътниците да се насладят на вкусни и изискани ястия в една свежа, но същевременно и успокояваща среда.

Имената на ресторантите са подходящи за изискания дизайн, атмосфера и концепция
Единият се нарича „Mayur Mahal“, кръстен на един от най-известните индийски представители от семейството на изисканите пауни „Mayur“. Вторият ресторант носи името „Rang Mahal“, което буквално означава „Дворецът на цветовете“. Той е декориран с ръчно рисувани стени и тавана. Двата луксозни ресторанта могат да настанят 42 души едновременно.

От едната страна на вагона са разположени маси за двама души, в случай, че гостите пътуват сами или предпочитат да се насладят на своята вечеря в по-изолирана средата. Другата половина от вагон-ресторантът пък е запазване за по-големи компании или авантюристи-пътешественици, които искат да се потопят в разгорещени разговори, докато се наслаждават на изисканите ястия във влака.

Самите ястия пък оформя истинска гама от перфектно приготвени индийски и международни блюда.

Гостите, които обичат да се наслаждават на алкохолните напитки, докато са се отдали на приятелски разговор, също има къде да се настанят, тъй като във влака има не само два ресторанта, но и два бара. Единият от тях е лоби бар – „The Rajah Club“, а другият – тематичен бар, наречен „Safari Bar“. И двете заведения осигуряват комфорт и спокойствие, което перфектно допълва изисканата палитра от вина и спиртни напитки. За пътниците, които искат да останат сами със себе си и да се отдадат на тишината, влакът предлага впечатляваща колекция от книги, които оформят красива библиотека. Тези, които обичат да общуват и да е социализират пък имат възможност да поиграят и да се позабавляват с някоя от множеството бордни игри на борда.

Богатството на „Експресът на Махараджите“ не е единствено в неговия лукс и перфектна организация, а и в идеално изградения маршрут, който позволява на гостите да се докоснат до някои от най-интересните и вълнуващи природни и архитектурни богатства на Индия – държава, която може да предложи на света повече, отколкото той сякаш може да посети, види или разгледа.

Да, разбира се, този конкретен проект е насочен към най-високия клас туристи, които вероятно трябва да притежават десетки милиони, за да си позволят подобно пътуване, особено със семейството си, но трябва да отбележим, че и тази инициатива изпълнява и друга цел – напомня, че Индия може да предложи качествен и перфектно организиран и поднесен цялостен туристически продукт, който да отговаря на световните стандартни, изисквания и очаквания. Страната често е разглежда като бедна и изостанала държава с огромен потенциал, който за съжаление все още не е развит. Подобни идеи като „Експресът на Махараджите“ биха могли постепенно да променят представите на света за Индия, а с това и самата Индия.

Източник: itravel-bg.com

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ