Атина Болярска не дава развод на Вазов 30 години

в Любопитно

Иван Вазов наближавал 40-те години, Атина Болярска била на 30 г.

Той – най-желана партия сред най-изисканите дами по това време, а тя – една от тези дами. В края на септември през 1890 г. се видели за първи път, запознал ги близък приятел на Вазов, който от доста време му търсел съпруга. Народният поет бил пленен от изящната госпожица. Тя владеела руски и френски език, пишела стихове, била артистична натура и не пропускала светските изяви за времето. Връзката, която започнала със сватовничество бързо се превърнала в нежна и страстна любов.

Официалният годеж бил на 15 октомври същата година, но като че ли снахата не била харесана от бъдещата свекърва. Но въпреки това пищната церемония по случай тяхната сватба се състояла на 4 ноември 1890 г. Това било най-важното събитие в светския живот на столицата. Младоженците изглеждали влюбени и доволни. Вазов споделял с очарователната си и интелигентна съпруга творческите си планове. Атина го вдъхновила да напише един от най-хубавите си разкази – „Коледен дар“. Тя била първият читател и критик на неговите произведение, по това време.

Въпреки разбирателството между младите стопанката на дома – Съба Вазова, свекървата, нито била очарована от снахата, нито я е приела като част от семейството, тя ревнувала сина си. Съблюдавала изкъсо чаровницата, която не успявала да се впише в строгите и патриархални порядки на Вазовия дом. Майка Съба видимо показвала неодобрението си към невестата и не само това, тя непрекъснато взимала отношение в живота на младото семейство. В крайна сметка, тя успяла да раздели младоженците. На 17 януари 1892 г. Атина била шумно прогонена от семейната къща. Според някои източници, Съба изчакала снаха си да излезе от къщата и накарала една слугиня да събере багажа й в няколко бохчички. Когато младата госпожа се върнала, установила, че вратата е заключена. Свекървата я чакала на прозореца и изхвърлила дрехите й от там. С типичния за нея тон, Съба изрекла съдбоносните думи „Булка, няма вече място в тая къща за тебе! Иди си при своите!“ и затворила прозореца.

Като че ли за назидание молбата на Вазов за развод била протакана цели 30 години, чак до смъртта му. Едва ли има друг подобен мъченик в цялата брачна история на България.

Въпреки техните отношения или по-скоро липсата на такива, тя получава по-голямата част от наследството му. Освен това, за изненада на всички, Атина редовно посещавала гроба на своя бивш съпруг. Тя дори се опитала да събере и издаде всичко писано от и за Иван Вазов. Възрастната дама съжалявала, че двамата не са имали деца. Тя починала на 90 години от нанесен побой.

Източник: retro.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ