Наистина ли хиените се смеят?

в Любопитно

Затворете очи и си представете, че се намирате в дълбоката джунгла някъде в Южна Африка! Около вас се виждат само огромни дървета, прелитат невероятно красиви птици, а в далечината се чуват ревовете на огромни лъвове, а пред вас величествен стои красив жираф и си хапва зеленина от дървото наблизо. Вие просто сте останали без думи от гледката, защото все пак, кога друг път ще можете да видите жираф в естествената му среда. Накрая не пропускате и шанса да го снимате и да го добавите към албума, където още гордо се кипрят няколко слона, един носорог и две весели маймуни. Много искахте да снимате и гепарда, но той е толкова бърз, че докато мигнете и го няма, та какво остава за снимане. Докато си мислите това изведнъж чувате силен смях в далечината. Чудите се какво точно се случва и кой би могъл да се смее в тази гъста джунгла и аха да се уплашите… Изведнъж се сещате, че това не е никакъв човек. Това е още едно от невероятните животни по тези земи, наречено хиена!

Хиените са доста странни животни, какво толкова им е смешно! В края на краищата в дивата природа нещата са красиви, но рядко са смешни, особено при наличието на огромни носорози, страшни лъвове и бързи гепарди около теб. Зоолозите спокойно ще ви кажат, че уникалният звук, който издават тези животни няма нищо общо със смеха. На нас може и да ни звучи така, но всъщност на хиените никак не им е смешно. Този звук всъщност е форма на комуникация при това за предаване на чувство на неудовлетвореност, вълнение или страх. Най-често хиените се „смеят“, когато са на лов или са намерили плячка и викат останалите от групата да похапнат.

Това, което звучи като маниакално кикотене за хората, позволява на други хиени да разберат, че един от членовете на семейството им е намерил храна или е бил нападнат. Звукът може също да показва чувство на неудовлетвореност от страна на по-младо животно, което все още не е получило справедливия си дял от плячката.

Също така, животното, притежаващо месото, може да „се смее“ като предупреждение към другите, че не е готово да го сподели все още. В действителност има няколко вида хиени, които издават няколко различни звука. Само един от тези видове обаче – петнистата хиена (Crocuta crocuta) – издава точно този звук, който сме запомнили, че е характерен за всичките.

Изследователите са научили също, че „смехът“ на хиената обикновено варира в зависимост от социалния ѝ статус. Различните групи хиени обикновено са „матриархат“, което означава, че женските доминират и водят. В зависимост от ролята им в групата и звука, който издават е по-силен или по-слаб, по-висок или по-нисък.

Източник: az-deteto.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ