8 особености от ежедневието на испанците

в Любопитно

Животът на испанците се отличава от живота по нашите ширини. В това се е убедила и Катрина Аболиня, автор в изданието Turismagids.lv. Ето какви са наблюденията й:

Необичайно работно време

Ако сте за първи път в Испания, не се удивявайте, че през деня магазините затварят. Дори в Латвия малките лавки, в които работи един човек, затварят за кратко. В Испания обаче почивката може да продължава с часове.

Тази особеност, разбира се, касае само малките местни магазинчета, а не търговските центрове, популярните супермаркети и магазините за дрехи.

Трябва да знаете, че в неделя почти всички магазини са затворени.

Английски език не говорят, но се стараят да помогнат

Тук хората почти не говорят английски език. В големите градове, например Мадрид и Валенсия, ситуацията е малко по-добра, но като цяло не всеки ще ви разбере, ако му говорите на английски.

Приветствени целувки за всички

Да, дори и мъжете! В Испания съществува тази традиция хората да гледат на онези, които искат да се здрависват, като на пришълци от друга планета.

В тази страна и при посрещане, и при изпращане се целуват.

Вино на обяд? Естествено!

В Испания умеят да отделят време за себе си и през работната седмица, и през уикенда. Мнозина отскачат до местното кафене, за да изпият чаша горещо кафе. На обяд не е нищо страшно да изпиете чаша вино.

Безплатна храна

В много кафенета и барове е прието да се благодари на посетителите за посещението с безплатна храна. Порциите са малки, но от сърце. Най-често става дума за хляб с хамон, орехи, маслини, чипс към бирата.

Много късна вечеря

Испанците имат навика да вечерят между 22:00 и 22:30 часа. Не, това не е лека закуска, а направо угощение с макарони, сос, големи багети хляб и т.н.

Пуловер и при + 20 градуса

Тъй като времето в Испания традиционно е по-топло и меко, местните са свикнали и за тях 20 градуса може да е леко прохладно. Затова по улиците ще срещнете не един човек с пуловер.

Безкрайна кафе пауза

По време на пребиваването си в Испания Аболиня забелязва още – че испанците нямат нищо против да правят продължителни кафе паузи.

Източник: forum24.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ