Цветята влияят според зодията

в Любопитно

Духовният живот на човека е тясно свързан с цветята. В продължение на много векове хората са ползвали езика им, който се явявал средство за тайно общуване. При древните гърци астрата била смятана за амулет. Палмовата клонка носела известие за победа. Маслиновото клонче – за мир. Червеният карамфил в Париж се явявал символ на борбата с тиранията.

Ние често обаче забравяме, че в живота всичко е взаимно свързано и не придаваме значение на това, че и човекът и цветята се намират в единна информационна система на обмяна във вселената. А в живота на човек цветята играят значителна роля за удовлетворяване на неговите естетически потребности и те са отлични помощници в борбата с недъзите. Болестта, съгласно древно-индийските представи, се проявява, когато колебанията на живата тъкан на човека не хармонизират с космическите излъчвания. В такъв случай влиянието на цветето, свързано със знака на зодиака, ще помогне да бъде преодоляна кризата. Организмът на растението магнетически въздейства върху човека, придавайки му своята жизнена сила. Да се разкрие взаимодействието между човека от определен знак от зодиака и цветята, хармонично усилващи неговото действие, помага и астрологията. Всеки знак от зодиака се управлява от определена планета, която хармонизира и усилва неговите свойства.

Слънцето, което е свързано с знака на Лъва управлява божур, карамфил, хелиотроп и дива роза. На божура се приписват свойства, които отблъсквали злото от човека. В Китай той е символ на стеснителността и плахостта. Монголците варят от него супа, а изпечените му семена използват в чая. Карамфилът любимо цвете на римляните, което те отглеждали в чест на Зевс. С отвара от карамфил те лекували много болести, даже чума, и укрепвали сърцето, главата, стомаха; помагали на храносмилането и зрението. В Испания карамфилът е смятан за талисман на любовта.

Цветята на Луната, свързана с рака, са лилия, водна роза, метличина, невен, градинска теменуга. Белият цвят на теменужката олицетворява надеждата, жълтият – учудване, а виолетовият – печал. Древните гърци свързали цветето с любовния триъгълник. Във Франция и Англия букет от теменужки означавал признание в любов. Метличината прилича на цвета на небето. Букетче от нея е открито до саркофага на египетския фараон Тутанкамон . В Швеция венче от метличина било въведено като символ в държавния герб. В Русия синчецът е често срещан мотив в шевиците и тъканите на някои народи.

Меркурий, свързан с Близнаци и Дева, управлява валериана, медуница и босилек. Последният се използва като благовонно средство при някои традиционни ритуали в много страни – например България, Грузия, Украйна, Молдова, Румъния и др.

Венера, свързана с Телец и Везни, има влияние над лилия, незабравка, карамфил, люляк, ирис, хиацинт, маргаритка и роза. Хиацинтът е “цвете на дъжда”. Неговите цветове и луковици окачват над вратите на селските къщи като амулет, предпазващ от зли духове жилището. Природата е подарила на ириса всички цветове на дъгата – розов, бронзов, ален, пурпурно-вишнев, люляков, лимонен, оранжев и даже синьо-черен. В древен Египет бил смятан за символ на красноречието. В Япония на празника на момчетата задължително го изобразяват върху дрехите и предметите, а на 5 май от цвят на ирис приготвят магически талисман, предпазващ от болести, наричан “майски бисер”. Маргаритка разцъфтява скоро след изгрев слънце, заради което е наричана “окото на деня”. Людовик IX в чест на жена си Маргарита заповядал да изобразят това цвете на държавния флаг и на собствения му пръстен. При много народи маргаритката е смятана за символ на добротата и сдържаността.

За родина на розата, кралицата на цветята, е смятана Персия, където се отглеждат много видове. Там може да се срещне роза с височина до 6 м. и със ствол до 70 см. в диаметър. Това розово дърво няма аналог в света. В древно-индийските предания за розата се говори от дълбока древност. Легендата разказва, че Брама, спорещ с Виншу за цветята, отначало отдал предпочитание на лотоса.

Но когато видял розата, се извинил и признал първенството й. В Корана се казва, че розата възникнала от капка пот на пророка Мохамед. На Изток розовата вода притежавала свещена очистваща сила и възстановявала осквернените светини. Римляните вярвали, че розата се вселява в сърцата на мъжествените воини и поставяли на главата си венчета от рози. От времето на християнството светите отци нарекли розата “райско цвете”.

Свързаният с Овен Марс управлява тютюн, чесън, лук, папрат, магарешки бодил. Магарешкият бодил е толкова бодлив и страшен, че набожните ни предци се опитвали с него да плашат хората. При това се смятало, че донесеното в къщата цвете прогонва нечистите духове и пази къщата от стихийни бедствия Съвременната наука е открила много полезни свойства, които притежава растението.

Източник: nabore.bg

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ