Хенрих Ягода: “Голяма е вината ми пред родината”

в История/Конспирации

Хенрих Григориевич Ягода, с рожденото име Енох Гершенович Йехуда, е роден на 7 ноември 1891 г., екзекутиран през 1938 г. Той е един от главните ръководители на съветските органи за държавна сигурност – ВЧК, ГПУ, ОГПУ, НКВД, и народен комисар по вътрешните работи в съветския съюз в периода 1934-1936 г. Баща му бижутер, майка муе дъщеря на часовникар.
Хенрих Ягода е роднина на председателя на ВЦИК Яков Свердлов – племенницата му е жена на Ягода.

Роднинството със Свердлов предопределя издигането на Ягода в кариерата. Много изследователи предполагат, че той не се оженил по любов, а заради политическите си амбиции.
Политическата съдба на народния комисар, на първия в историята “генерален комисар в държавна сигурност” и една от най-могъщите и влиятелни фигури за времето си е типична. Издигнал се бързо от най-нисшите среди във върховете на съветската власт, той е свален от “политическия Олимп” от Сталин.

Под ръководството на Ягода-Йехуда се създавал ГУЛАГ – нечовешката машина за изтезания и унищожаване на хора; Ягода се чувствал господар на съдбите, но възмездието го застигнало безпощадно и него.

Ягода поддържал приятелски отношения и с писателя Максим Горки. Горки дори го наричал “Ягодка”. Но освен дружба с писателя, имало и друга причина за общуването им – Ягода бил влюбен в жената на сина на Горки – Надежда Пешкова.

В средата на 30-те години репресиите засягали вече и висшите комунистически слоеве, нараствала съпротивата срещу репресивните органи и конкретно срещу Ягода. През 1936 г. той бил свален от поста народен комисар по вътрешните работи в Съветския съюз и бил назначен за народен комисар по връзките. През 1937 г. го свалили и от този пост и го изключили от партията. На 28 март бил арестуван. През 1938 г. Ягода е съден и обвинен в “антидържавни и криминални престъпления”, за “връзки с Троцки, Бухарин и Риков, за организирането на троцкистко-фашистки заговор в НКВД, за подготвяне на покушение срещу Сталин и Ежов, за организирането на държавен преврат и интервенция”. По времето на процеса Ягода се признава за виновен в държавна измяна.

На 13 март съдът произнесъл присъдата. Ягода бил признат за виновен и осъден на разстрел. Последният му опит да се спаси била молбата за помилване:
“Вината ми пред родината е голяма. Не мога да я изкупя. Тежко е да умра. Пред целия народ и партията падам на колене и моля да ме помилват и да запазят живота ми…”
На 15 март 1938 г. Ягода е разстрелян в затвора на НКВД на Лубянка.
Ягода-Йехуда обичал разкоша, изкуството, антиквариата, различни луксозни предмети. При обиска цялото му имущество било иззето, включително и някои специфични трофеи: пари, колекция порнографски снимки, порнографски филми, чуждестранни цигари – египетски, турски, чуждестранни вино, копринени чорапи, револвери, гумен полов член, антикварни изделия, колекция то лули, троцкистка и фашистка литература.
Освен в шпионаж и държавна измяна, Ягода е обвинен и за смъртта на Максим Пешков, а по-късно – и за смъртта на самия Горки. Ягода заявил, че убийството на Горки било изпълнено по поръчение на Троцки.

По спомени на съвременници Ягода бил невероятно високомерен тщеславен, държал се грубо и разюздано, изразявал се нецензурно на събрания.
Той ръководил подготовката на първите открити политически фалшифицирани от първата до последната дума процеси, на които “главните действащи лица” били Г. Зиновиев и Л. Каменев, присъствал на разстрела им.

Само през 1934-1935 г. по заповед на Ягода били арестувари около 260 хиляди души.
Той организирал ликвидирането на бивши царски офицери и генерали. Устроил показателен процес над учени икономисти, дейци на Академията на науките, при него започнало строителството на Беломор-Батийския канал от затворници.

Като народен комисер в НКВД в обкръжението на Ягода имало много евреи, които заемали високи постове.

Под ръководството на Ягода много години се провеждали тайни изследвания и опити над хора с използването на отрови. Създадената през 20-те години специална лаборатория постепенно се превърнала в минифабрика по производството на отрови.
Ягода-Йехуда бил член на дясно-троцкисткия блок, който целял терор със средствата на политическата борба срещу съветското правителство и това било одобрено от Ягода.
Той бил създател и на Соловецките лагери.

Заедно с Ягода били растреляни, репресирани или починали в затворите, лагерите и на заточение 15 от най-близките му съратници.

Източник: komandos.dir.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ