Учени изчислиха колко точно време на ден може да носите слушалки, за да не оглушеете. Всички любители на музиката трябва да знаят, че…

в Любопитно

Популярността на слушалките в днешно време минава всички възможни граници – хората ги използват вкъщи, на работното място, в обществения транспорт и на улицата. А трябва да се назове един атрибут на модерния тийнейджър, това ще са слушалките. Някои ги предпочитат големи и привлекателни, други – много малки и незабележим. Истината е, че няма значение, тъй като и в двата случая те може да навредят на здравето ви.

Вие не можете да се почувствате веднага вредните последици от слушалките, но с течение на времето злоупотребата с тях ще се усети. Трябва да се погрижите за ушите си днес, за да ви служат добре до дълбока старост, както и да запазване слуха си.

Слушалките

Можете да използвате слушалки само 1 час на ден! Обърнете внимание и на обема: 60% от максималната сила на звука, с който слушалките могат да работят. Тази стриктна препоръка не е въведена от самото начало на експлоатация на този аксесоар.

От Здравната асоциация на подрастващите в САЩ са притеснени от увеличаването на броя на случаите на частична глухота при младите хора между 12 и 18 години – през 1994 г., 3,5% от тийнейджърите са претърпели множество нарушения на слуха поради злоупотреба с слушалки.

След 12 години тази статистика се е увеличила до 5%. По отношение на възрастните, той дори е още о-голям. Слушалките оказват неблагоприятно въздействие върху здравите млади уши, а рискът за възрастни да оглушеят се увеличава още повече.

Колкото по-висок е звукът, толкова по-малко време ушите могат да издържат на това натоварване. Ако не можете да живеете без слушалки, трябва да намалите силата на звука. Избирайте висококачествени слушалки с нулев шум – тогава не е нужно да увеличавате максимално силата на звука, за да заглушите външните звуци.

Избягвайте резките промени: абсолютната тишина, която се заменя с остри силни звуци, е много вредна за ушите и може да предизвика внезапна глухота!

Ушите ви вече страдат от целия ненужен шум в нашия свят. Не ги претоварвайте още повече!

Ако често чувате звънене в ушите си , трябва да посетите лекар. Това е знак за проблеми с ушите, възможна е частичната глухота да стане ваш спътник. Слушалките не са толкова добри и безопасни, както се казва в популярните реклами – вниманието и прогнозирането при използването на някои неща в ежедневието е много важна!

Това важи не само за слушалките. Например, контактните лещи, които са станали модерен рекламен продукт и се използват дори от хора с добро зрение, също крият опасност. Изсушаването на очите води до различни инфекции и слепота. Гледайте себе си и какво правите, бъдете внимателни!

Източник: glas.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ