Троянският кон покорява Троя преди 3202 години

в История/Любопитно

Според преданията, преди 3202 години, през 1184 преди Новата ера, гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон, който е част от мита за Троянската война.

Гръцките войски обсаждат Троя в продължение на 10 години и героят Одисей измисля начин, чрез който да превземат града. Епей, гръцки войник, изгражда огромен дървен кух кон, в който се скриват гръцките войници, водени от Одисей. Останалата част от гръцката войска привидно си заминава, но всъщност се крие зад Тенедос, остров в Егейско море. Троянците приемат коня като дар за сключване на мир. Гръцкият шпионин Синон убеждава троянците, че конят е подарък. Не помагат предупрежденията на пророците Лаокоон и Касандра. Елена, известна като Хубавата елена, и Деифоб – син на последния цар на Троя Приам и Хекуба, негова жена, дори проучват коня.

Докато троянците празнуват вдигането на обсадата, древногръцките войници излизат от коня и заварват опиянения град. Те отварят портите на града и така останалата част от войската навлиза в града. После плячкосват града и убиват всички мъже, а жените са взети за робини.

Според легендите Троянската война е водена между град Троя в Мала Азия и ахейската войска. Войната започва, след като троянецът Парис отвлича Хубавата Елена, жената на спартанския цар Менелай.

Троянската война е едно от основните събития в древногръцката митология и е описана в поредица от епични поеми, от които само 2 – „Илиада“ и „Одисея“, са оцелели до днес. „Илиада“ описва последните 50 дни преди края на войната, а „Одисея“ разказва за връщането от войната на един от гръцките герои – Одисей. Други части от историята са пресъздадени от по-късни гръцки поети, както и от римския поет Виргилий в неговата „Енеида“.

Древните гърци вярвали, че описаните от Омир събития са истина. Те смятали, че войната се е водила между 13 и 12 век пр.н.е., а самата Троя се намирала в близост до Дарданелите в земите на днешна северозападна Турция. В по-модерни времена войната се е смятала за мит, но през 1870 г. Хайнрих Шлиман открива развалини във въпросната област, които впоследствие са приети от археолозите за остатъци от древна Троя.

Източник: izvestnik.info

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ