Топ 7 на най-странните езици в света

в Любопитно

В света има хиляди езици – точният брой е неизвестен, но изследванията отчитат, че те са между 6000 и 7000. Езиците варират от онези, които се говорят от милиарди (като английски и испански) до онези, които се говорят само от шепа хора. Почти е невъзможно да се изберат само някои като особено странни и интересни, тъй като всички езици са интересни по свой начин. Но със сигурност тези седем езика представляват любопитни находки, които са много малко познати на повечето хора.

7.Есперанто – седмият сред най-странните езици

Есперантото не е екологично обусловен език, който изчезва по естествени причини. Той е изкуствено създаден език, който никога не е преминавал много граници. Предполага се, че сега има между 100 000 и 2 000 000 говорещи есперанто, въпреки че много малка част от тях го говорят като майчин език.

Езикът Есперанто е създаден от Людвик Лазар Заменхоф през 1887 г., като е бил проектиран да бъде универсален език. В себе си носи елементи от всички съществуващи европейски езици. Речникът му до голяма степен идва от романските езици като френския, например, въпреки че произношението е по-славянско. Езикът е приет като официален от изкуствената нация Роуз Айлънд, която стоеше на платформа в Адриатическо море, но никога не е бил приет за официален език другаде.

Езикът Есперанто е създаден от Людвик Лазар Заменхоф

6.Бретон

Друг език, който е езиково изолиран от околните езици, е бретон. Той се говори от народа на Бретан, Франция, но е един от келтските езици като Уелския и Корниш, а не е романски език като френския. Бретон е бил класиран като „силно застрашен език“ от изчезване в началото на миналия век, след като броят на говорещите го е бил спаднал едва на 20% през 1950 г.

Оттогава обаче започват да го преподават в училищата, а броят на децата, които го говорят постепенно се е увеличил. Вероятно обаче не са останали местни, които да го използват като първи език. Той също така не е официален език на Франция. И все пак, изглежда, за момента е оцелял!

5.Финландски

Една от най-честите грешки, допускани по отношение на езиците, е да се твърди, че финландския е сходен със съседните му езици – шведски, датски и норвежки. Не е. Макар да има културни припокривания между четирите скандинавски страни, езиковите припокривания са ограничени само до три от тях.

Финландският език е съвсем несвързан с тях и произхожда от уралското езиково семейство, а не от индоевропейското. Той е изключително сложен, с 14 различни случая за различни граматични ситуации и много по-труден за англоговорящите да го научат, отколкото северногерманските езици като шведския. Също така звучи значително по-различно от европейските и няма близки отношения с никой от тях, въпреки че има някои прилики с естонски и унгарски.

4. Клингон

Това е друг изкуствен език, говорен от напълно измислени същества – Клингоните от „Стар Трек“. Но няма нищо необичайно за извънземните раси, говорещи собствения им език, нали? Всяко научно-фантастично произведение има няколко линии на неразбираеми извънземни.

Но това, което прави Клингон различен, е, че той е напълно развит език със собствени граматически и фонетични системи. Той е разработен за „Стар Трек III” . Създаден е от лингвистът Марк Одранд и има няколко необичайни черти – например има различни думи за множествено число. Също така има своя собствена система за писане, но речникът на Клингон използва латински шрифт, така че дори и начинаещите да го научат.

Клингон е изкуствено създаден език за „Стар Трек 3“

3. Аяпа Зок

Това е друг застрашен език, но това, което го прави интересен, е връзката между последните двама човека, които го говорят. И двамата са възрастни мъже, живеещи в Мексико, но те отказват да говорят помежду си. А езикът е съхранен само в техните глави, всъщност не се използва никъде по света.

Има усилия от страна на екип лингвисти от университета в Индиана да го запишат преди старците да напуснат този свят, но и двамата мъже отказват да водят разговор един с друг, дори и за академични цели. Никой не е съвсем сигурен защо двамата се мразят толкова, но изглежда са готови да оставят езика да умре, вместо да се помирят.

Двамата отказват да говорят помежду си

2.Pirahã

Това е друг проект, който е труд на бившия мисионер Даниел Еверет. Той е живял сред бразилския народ от Пираш в продължение на 7 години и описва някои елементи от езика след заминаването си. Неговите описания са озадачили и разгневили лингвистичната общност и предизвикват редица спорове сред водещите мозъци в лингвистиката Ноам Чомски и Стивън Пинкър.

На пирашския език сякаш му липсвали много от елементите, за които преди това се е смятало, че са от съществено значение за езика – нямало е думи за брой или цвят и само три местоимения. Но липсата на правило за подчинение (например „Когато хвана рибата, ще я изядем“) е това, което е разстроило Чомски, тъй като подкопава теорията му за универсална граматика. Тази особеност се вписва повече в теориите на Пинкър, че езикът се придобива чрез учене. Очевидно все още се спори за това. Междувременно Еверет никога не е усвоил езика или успял да го преподава на португалците.

1.Тауширо

На първо място в класацията за най-любопитните езици стои… език, който се говори само от един човек в света. Той е Амадео Гарсия.

Тауширо е южноамерикански език от Перу и няма тясна връзка с нито един език, въпреки че е бил колебливо обединен с Candoshi и Omurano, други два „езикови изолата“ от амазонския регион, въпреки че те не са особено сходни. Изучаван е от западните лингвисти, така че все още може да бъде запазен за потомците. В този език се брои само от едно до десет, като за броенето се използват пръстите. Това е изчезнал език, но да се надяваме, че ще бъде документиран след последния жив негов носител.

Източник: itravel-bg.com

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ