Съкровища на Николай II, отплували за САЩ

в Конспирации

Преди разпадането на Съветския съюз по море за Нови Орлеан отплувала партида с антикварни предмети на възраст над сто години. Товарът съдържал скъпоценности на руския император Николай II. Така смята американското издание Live Science.

Изданието твърди, че през 1991 и 1992 г. в САЩ пристигнали три тайнствени кораба с “антиквариат” и предмети на старинното изкуство. Единият кораб пристигнал от Съветския съюз, другите два – от Турция.

Стойността на стоките в трите кораба според документи се оценява на стотици милиони долара. Антиквариатът, изпратен през март 1991 г., според вносителите струвал около 80 милиона долара.

Стойността на стоката във втория кораб, отплувал за Нови Орлеан през март 1992 г., според вносителите е на стойност 81 милиона долара. Тази партида отплувала от Турция, тъй като през тази година Съветският съюз вече не съществувал. В документите пише още, че през март 1992 г. от Турция за Н. Орлеан отплувала партида “мебели на възраст над сто години” със заявена стойност около 3 милиона долара. Общата стойност на антиквариата в трите кораба възлиза на 164 милиона долара, но като се отчете инфлацията, през 2017 г. стойността й възлиза на 285 милиона долара.

Не е известно какви точно стоки съдържали корабите, още повече че единният закон за защита на търговската тайна в САЩ забранява на митническата служба да разкрива допълнителна информация за партидите.

Руската императорска фамилия Романови била една от най-богатите сред управляващите европейски династии. Затова няма нищо странно във факта за тайнственото изчезване на скъпоценностите на последното императорско семейство в Русия.

През 1729 г. Петър Велики забранил на руските царе да подаряват, заменят или продават императорските корони, картини, скиптъри, порцеланови предмети и пр. Затова в продължение на 200 години императорската съкровищница само се попълвала. Романови притежавали уникални скъпоценности.

Една от последните версии, изложена във филма от 2008 г. “Златото на царското семейство”, сочи, че най-ценната част от царските скъпоценности била скрита, за да бъде спасена от дошлите на власт болшевики.

През 2009 г. в световната преса се появява сензационното твърдение, че съкровищата на последния руски цар са скрити в пустинята Гоби…

Още през 20-те години на миналия век Чрезвичайната комисия предприела няколко опита да открие царските съкровища. През следващите десетилетия търсенето продължило.
Има информация, че болшевиките открили някаква част от царското имане и направили опит да го продадат още през май 1918 г.

Известно е също, че агенти на Коминтерна постоянно транспортирали от Москва бижутерски изделия и скъпоценни камъни, които трябвало да продадат и да използват парите за местните комунистически партии и за нелегална работа. В началото нямало никакъв контрол върху дейността на коминтерновските агенти, затова те откраднали голяма част от скъпоценностите.
Когато през 20-те години в Съветска Русия започнал глад, болшевиките решили да разпродадат скъпоценностите на Романови в чужбина и ги продали в Лондон, Париж, Полша, Берлин.
Днес в Кремъл може да се видят 71 предмета от колекцията на Николай II. Останалото не се знае къде е.

Източник: komandos.dir.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ