Съединението прави силата. Националният ни девиз се появява малко след освобождението на България през 1878 г.

в История

Националният ни девиз се появява малко след освобождението на България през 1878 г. Още в първите пробни монети, отсечени през 1880 г. от английската фирма „Ралф Хийтин и синове“ на гърба е изобразен герб с надпис „Съединението прави силата“. Това става по силата на „Закон за правото за резание монети в Княжеството“ от 1880 г., където в чл. 8 е записано: „…На другата страна на опакото те (монетите) ще показват стойността на монетата и отдолу леточисленето всред венец от житни класове, ружеви цветове и дафинови листа, и отдолу една лента, на която ще бъде написано: Съединението прави силата. Тази лента е добавена по предложение на младия депутат от Либералната партия Стефан Стамболов. Още тогава той предлага тази лента да стане и част от герба, но това първоначално не се осъществява.

В същото време авторът на монетите е гравирал и герб, наподобяващ белгийския, с буквален превод на техния девиз L’Union fait la force („Съединението прави силата“) . Вероятно е следвана аналогията с конституцията, която също е създавана по образец на белгийската. Въпреки че девизът се среща в различни варианти на герба в следосвобожденските години, официално е част от него през 1927 г.

В герба на Белгия пък този девиз се появява след революцията от 1830 г., когато южните провинции на Нидерландия се отцепват и образуват държавата Кралство Белгия. А самите белгийци го вземат от холандците. Първите провинции, които по-късно започват 80-годишна борба за независимост и стават основа на Нидерландската република, го възприемат в далечната 1568 г. и той остава техен девиз по падането им под властта на император Наполеон I през 1795 г. За първи път при тях се среща в книга с пословици от 1550 г. В нидерландския вариант той е на латински език: concordia res parvae crescunt, и се появява и на нидерланските монети след 1586 г.

Този израз обаче е много по-стар. За първи път може да бъде открит в съчинението на римския историк и писател Салустий от I век пр.Хр. „Югуртинската война“ (Bellum Iugurthinum). В 10 глава той пише: …Nam concordia paruae res crescunt, discordia maximae dilabuntur… („Защото малките работи се създават със съгласие, а големите пропадат от несъгласие“).

Източник: burgasnews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ