Стефан Пройнов: Трябва закон за нумизматика и иманярство!

в България

Стефан Пройнов: Трябва закон за Нумизматика и иманярство!

Стефан Пройнов: Нумизматиката и иманярството са тясно свързани, защото хората, които търсят монети и съкровища са тези, които продават монети, а търговците са посредниците между хората, които купуват монети и тези, които ги откриват. Хората, които купуват монети с цел колекциониране, съхраняване и опазване на тези движими паметници на историята съхранили се не само като парче метал с изображение, надпис и година. Година, която разказва своята история, история, която най-често археолозите се сърдят, че някой е откраднал от недрата на земята. Прави са, но темата е съвременната нумизматика на монети след 1880 година – тази монети, които разпалват сърцата и душите на нумизмати и колекционери в последните години. Истината е, че няма от къде да се появят нови монети, защото това са отдавна лимитирани емисии именно тези монети идват от хората, които търсят стари монети и предмети местата на които се намират са най-разнообразни – от мазета и тавански помещения до старите гардероби и скринове на нашите баби и дядовци.

Но такива се откриват и с металдетектори в райони наситени със събития от дадената епоха. Откриват се и в старите порутени къщи по села и градове скрити в гърнета, куфари, кесии и др. Обикновено златните и сребърните монети са били натрупвани в съкровища, това са били спестяванията на нашите деди, естествено, който може да си ги позволи. Така наречените бели пари за черни дни. Обикновено се откриват такива семейни и родови съкровища при случайни ремонтни или изкопни строителни дейности, но такива се откриват и по планини и поля, по ниви, гори с металдетектори. Укрити находки от разбойнически набези, от мародери, от войните и гонени, и преследвани закопани на бързо и заради злокобна съдба не потърсени. Те стават обект на интерес на иманярите и търсачите.

В последните години хората, които практикуват хобите металдетектинг се натъкват на такива монети, които са освободени от регистрация и са освободени за продажба освен, ако не попаднете на гърне със златни монети тогава държавата ще намери начин да ви ги вземе. Истината е, че пазарът се захранва именно от тези хора като монетите, минавайки през търговите и антикварите достигат до колекционерите и нумизматите на далеч по-висока цена, но така работи пазарният механизъм – купуваш евтино и продаваш скъпо за да забогатееш. Златните и сребърните монети от времето на Княжество България и някой от Царство България са били конвертируеми в цяла Европа и са отговаряли на западните стандарти затова се откриват и в чужбина. Но вече няма търсач или иманяр, който да не знае, че хубавата монета запазена сама си прави пазара както се казва „струва пари“. Но за разлика от античните тези монети не трябва да се чистят, защото днешните стандарти са различни в нумизматиката.

Трябва да се знае, че груповите находки съдържат и някой превъзходни екземпляри и ако бъдат чистени за да се премахне находковият окис монетите се унищожават и когато имате скъпа монета, но е била подложена химически агресия или на твърди абразиви като сода и оцет, или киселини тя вече не струва нищо. Затова нумизматите не спират да обясняват на търговци и антиквари, на търсачи и иманяри да не чистят монетите, защото сертифициращите компании могат да откажат да дадат оценка на монета по която има следи оставени от некомпетентни хора.

Трябва да се знае, че самите компании предлагат професионално почистване на монетите когато има нужда преди да ги капсулират. Редно е да се знае, че цветът на монетите също има значение затова не ги пипайте с мръсни ръце и не ги слагайте с друг да се драскат метал с метал така можете да получите по-висока цена. Някой търсачи откриват превъзходни екземпляри от съвременните монети, а те струват повече от римски и гръцки монети, а за тях няма да ги преследва закона затова нека всички иманяри и търсачи да се насочат към местата където са откривали монети от времето на Фердинанд или цар Борис така хобито им може да им донесе учудващо добри доходи, който да дойдат в хобито на други хора. И не забравяйте, че търсенето с металдетектор може да бъде квалифицирано като теренно археологическо проучване със специализирана техника, която по закон трябва да се регистрира в министерството на културата, а там никога няма да регистрират машина на иманяр или търсач, защото не се археолози.

И така трябва промяна в закона, който да даде малко повече свобода на нумизматите и иманярите. Казвам нумизматите, защото когато те си закупят монета от чужбина си плащат такси на посредника, печалбата на продавача, а тук ги чакат митниците, които им налагат ДДС върху цената, а тези разходи никой не им ги приспада. Трябва си закон, който да урегулира нещата.

Стефан Пройнов: Редът и начинът да се промени закона е ясен, но трябват и доброволци за да се задвижат някой процеси. Вие бихте ли участвали активно в дейности за промяна на закона или бихте си плащали една монета няколко пъти обложена с данък? А вие чувствате ли се престъпници когато копаете стотинки от комунизма?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ