Стефан Пройнов: Всичко ново е добре забравено старо.

в България/История/Монетите говорят

Стефан Пройнов: Всичко ново е добре забравено старо.
Стефан Пройнов: В последните няколко хиляди години не се наблюдава Еволюция, а Инволюция в съзнанието на човечеството. Примерите са безброй, доказателствата се крият назад в историята. Само тези, които познават миналото си могат да стъпят на фундамента на предците си за да надградят своето бъдеще. Големите империи са взимали най-доброто от всички народи и са го вграждали в своите стратегии за развитие. Например малцина знаят, че в армията на Филип II е имало пехота, които са носили копия дълги до шест метра.

Така наречените Сарисофори от копие-сариси. Те са заставали пред пехотата и са вкопавали задният край на копието в земята така каницата, която връхлита пехотата се набива силните остриета, които пронизвали коне, ездачи и дори са спирали бойните колесници. Този военен прийом го виждаме далеч по-късно – по времето на рицарите и кръстоносците. Например взаимстването на военни техники се вижда и при синът на Филип II Александър Македонски. В средата на ІV в. пр. Хр. единствено северната граница на Македония граничи с наследниците на Пелазгите нашите траки от които са произлезли повечето народи за които говори и Херодот. За траките се знае, че са храбри и силни мъже, но и свободолюбиви . Знаем за тях, че не са се страхували от смъртта и дори от боговете.

Пеоните едни от наследниците на Пелазгите още по времето на Филип II са били негова провинция все пак Филипопол – днешен Пловдив е доказателство за това. Но археологическите открития доказват, че Пеоните са били силно елинизирани в обращение са били монетите на елините така и доста култура е навлязла по нашите земи – сгради, битова керамика и доста навици и обичай се променят – светилища, култове и така този процес се наблюдава с големият стокообмен и търговските пътища по които не само кервани и стоки са пътували, а и хора идващи да живеят в тези прекрасни земи.

На лице са амфитеатри, камедолни работилници, леярни, обработка на метали и производство на бижута, накити и предмети за бита, които често са по-красиви от най-елитните елински школи. Доказателствата са навсякъде – Маската на Терес, Главата на Цар Резос, Тракийското златно съкровище и много други шедьоври на нашите траки напуснали пределите ни през иманярската мафия. Тракийските гробници са ограбвани от хилядолетия, а безвъзвратно загубените паметници на тракийската ни култура днес я представят за какви ли не и красят чужди музеи и колекции.

Дори колекцията на Васил Божков бе разграбена в днешни дни. На кратко траките като генетични наследници на Пелазгите си остават най-ранната и най-развитата култура в Европа. Доказателства са не само във Варненското халколитно съкровище, което доказва не само че най-рано в света сме имали познанието да обработваме злато и метали, най-рано сме имали родово общинен строй. Ние сме наследници на най-ранната държава създадена на планетата ни от новото време на човечеството и май вървим към първата, която ще се превърне в територия. Като наследници на гените на Пелазгите ще акцентирам само на Пеоните. По своето въоръжение, снаряжение и тактика Пеоните – агрианите най-вероятно са били пелтасти – род войска, наречена така заради характерния щит „пелта“ във форма на полумесец, носен от тракийските копиехвъргачи.

Те са били верни воини на Филип II след това и на синът му Александър. Най-елитният отряд на Александър Велики са били именно нашите траки. Почитали са бог Пан, защото са вярвали, че викът му може да обърне цяла армия в панически бяг. Елементът на създаване на паника в битката срещу враговете им е бил подклаждан не само със силният им вик по време на щурм, но и те са влизали в битка с невиждана ярост и смелост без страх от смъртта били са силни и много ловки войни. Притежават две копия едно за хвърляне и едно, с което са можели с лекота да повалят конници само с едно движение излизат от линията на атаката в ляво или дясно и са поваляли ездачите. Щитът, който е в форма на полумесец лесно преминава от защита на предната част на тялото на гърба при преследване, яздейки кон от името на щитът „пелта“ ги наричат – пелтасти. Копието за хвърляне го наричат – дротици към въоръжените има множество гривни на всяка ръка, които позволяват гъвкавост на ръцете и в същото време изпълняват и роля на налакътници, които предпазват ръцете на война от мечовете на противниците. Махайрата е къс меч или нож с извито острие, прекрасен за хвърляне, и рязане в областта на шията. Интересното е, че е леко извит, което позволява да се бръкне около и над щитът на врагът.

Тази конструкция по-късно е взаимствана при някой специални мечове в римската цивилизация за гладиаторски битки. Атрактивни и много ефективни махайрите си остават специален почерк на въоръжение само при нашите траки.

При победата над Персите през 334 г. те навсякъде действали с неизменна смелост, ярост и успех – за 8 години походи от Мраморно море до бреговете на Ганг нямало нито един случай да се провалят, колебаят или просто да изразят недоволство. От летописците разбираме, че са били много стегната бойна единица, която в посреща всички несгоди в недружелюбната непозната среда и никога не са се оплаквали. Стефан Пройнов: Точната дума за тях е, че никога не „волнодумствали”.

Стратегията на Александър била сама по себе си фалангата на Александър била гръбнакът на бойния строй – а главният удар се нанасял със силите на кавалерията. Нашите траки са били Фалангата, която поема ударът – сами се изправят срещу конницата на врага и след като я разбиват нападат пехотата, а конницата довършва клането. Траките се изправят срещу невиждани по размер и сила армии – бойни слонове, диви зверове, тигри и лъвове и срещу какво ли не, но никога не са отстъпвали, никога не са се предавали или оплаквали. Някой ще кажат, че генът си е ген и той се е проявявал в храбростта и по времето на ранното християнство и битките срещу Византия по времето на балканската и междусъюзническата война. Днес ние сме наследници на онези траки, но къде са онези гени? Всичко ли е изкоренено, всичко ли е имигрирало, има ли поне капка от гордостта на онзи славен народ населявал нашите земи или вече не сме народ, вече сме територия населявана от нещо друго? Земята на Спартак се е превърнала в бардак.

Земите на Аспарух, Тервел и безброй на брой поборници и хайдути, на апостоли и революционери са земи на чужди инвеститори и акционери. Когато небето се разгневи и имало е буря траките са излизали пред домовете си и са изпращали запалена стрела в небето за да кажат на боговете, че тях не ги е страх, а днес навели сме главите, посрамвайки траките и гените на дедите. Траките според Херодот са били най многолюдният народ на планетата, а днес сме се пръснали като овце и всеки сам оцелява и всеки род като свещ догаря.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ