Ритуали за здраве на Благовещение

в Религия

Според народното поверие на Благовещение, или още известно като Благовец, което се празнува на 25 март, птиците започват да се връщат от юг по местните гнезда, поправят ги или доизграждат, за да могат отново да се приютят в тях. Ако на този ден видите птичка, кацнала на млада клонка близо до вас и искате скоро да се ожените, трябва да откъснете клонката и да я сложите в пазвата си. До месец-два непременно ще минете под венчилото.

А ако сте болнави, със същия ритуал ще оздравеете. Ако чуете кукувица да кука, непременно трябва да имате в пояса си или в джоба си залък хляб и пари, макар и дребни монети, за да е сита и богата годината ви. Колкото пъти откука кукувицата, толкова години ви остават живот да живеете. Смята се, че кукувицата се завръща в този ден, затова го наричат Куковден. Ако тогава чуете за пръв път гръмотевица да гърми, трябва да стиснете веднага желязо в ръката си, за да сте здрави. Ако сте болни, намерете щъркелово гнездо и вземете няколко от падналите от гнездото съчки. Сварете ги във вода и се измийте после с нея. Така ще измиете и болестта си.

Смята се, че в този ден самодивите се раздвижват заедно със затоплянето на времето. Стане ли така да се извие внезапно вихрушка, старите хора вярвали, че тя била причинена от танца на разлудували се самодиви. В такива случаи, ако малко момиче попадне сред бурния вятър, трябва да плюе срещу него и да изрече на глас: „Яла съм чесън. Нося чесън!“. До три пъти. А понесената от вихрушката дреха не трябва да се взема обратно. Самодивите са и зли, и добри същества, те могат да те разболеят и усмъртят, като те отведат с тях, а може да те избавят от нещастие, ако ги почиташ и уважаваш. Те докарват и лудостта на хората.

В този ден се измита дворът, като сметта се пали и изгаря. Огньовете се прескачат за здраве и сполука, за да не се срещат и виждат змии цяла година. Смята се също така, че на този ден змиите излизат из леговищата си, затова не трябва да се споменават по никакъв начин. Не трябва да се пипат конци, игли, не трябва да се боде, плете, шие, тъче или пресуква прежда, не трябва да се преде. Изобщо не се върши никаква женска домашна работа.

Източник: retro.bg

Вижте още от bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ