Райна Касабова и първият боен полет в световната авиация на жена

в История

Първият боен полет в световната авиация на жена е извършен от българката Райна Касабова. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет със самолет “Воазен” с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов. Те излитат от Аеродрум Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета Райна хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин.

Райна Касабова е родена на 1 юли 1897 г. в Карлово. Прадядо й е известният хайдутин Велко. Баща й е опълченец на Шипка, където е неколкократно раняван, брат й е четник при Яне Сандански, вуйчо й – обесен от турците в Диарбекир. Едва 15-годишна ученичка, Райна напуска училище и бащиния дом и заминава доброволка-медицинска сестра в първата полева военна болница в Свиленград, където през Балканската война е Аеропланното (после 1-о аеропланно) отделение.

Така с пилота Стефан Калинов на 30 октомври 1912 г. тя участва в един исторически полет, регистриран като “първи боен женски”, по време на който хвърля листовки-позиви над Одрин с призиви да се спре войната, понеже е безсмислена за турците.

Как се случва всичко това? Почти като на шега. На летището Касабова се заприказва с летеца Стефан Калинов, наричан Черния принц. Той я качва на своя биплан “Воазен”, тя остава много очарована и казва, че се седи много хубаво и че всичко се вижда като от балкон. Когато слиза на земята, подпоручик Калинов иска и получава разрешение от Радул Милков да я “разходи” из въздушните простори над Свиленград.

Друг летец – Никифор Богданов, загръща кандидат-пилотката с коженото си палто, снабдява я с пластмасови очила. Механикът Илия Младенов взема скришом две връзки позиви , навити на руло, и ги мушва под палтото на настанилата се вече в самолета Райна. Обяснява й как да ги хвърли, когато пилотът й даде знак. Когато самолетът отлита, вместо за Свиленград, Калинов се устремява към Одрин.

След като известно време няма и следа от Черния принц и Райна, Милков качва в своя самолет механикът Младенов и двамата отлитат на помощ на колегите си. Двамата преживяват различни премеждия във въздуха и са принудени да се върнат на летището Мустафа паша.

За щастие “Воазен”-ът се завръща след 43-минутен полет. И когато питат Калинов защо се е забавил толкова, той отговаря въодушевено: “Летяхме над Одрин! Хвърляхме позиви! Райна ги хвърли!”

Райна разказва как са ги обстрелвали турците, как е карала Калинов да вдигне самолета нависоко, за да не се закачат за високите минарета на Селимие джамия . С вълнение натъртва на решителната част – как е пуснала позивите, на които е пишело: “Жертвите са напълно излишни”. След огледа на “Воазен”-а механикът Младенов открива по него много попадения от турски куршуми и шрапнели.

С това си летене Райна Касабова става първата жена в България и света, която реално е изпълнила бойна авиационна задача, при това с най-хуманна цел – зов за спиране на кръвопролитията.

Първата жена, извършила боен авиационен полет, през 30-те години печели конкурса ‘Най-хубавата жена на Черно море’, но остава до края на дните си сама, грижейки се за неизлечимо болния си брат. Черния принц загива при изпитание на българския самолет “Доган” на 15 юли 1915 г. – едва 26-годишен.

Райна Касабова доживява дълбока старост – умира през 1969 г. След ковчега й крачи само един човек – ветеранът авиатор Георги Хайверов.

Източник: krasotata.net


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ