Първият зоопарк у нас отворил врати през 1888 г. в двореца на Фердинанд

в История/Любопитно

Първият слон, внесен в България за зоологическата градина в София, известно време работил като впрегатно добиче в зеленчуковата градина на двореца Врана. В крайна сметка за царя трябвало да се поработи.

Софийската зоологическа градина води своето начало от 1888 г. Първите стъпки тя прави не на сегашния терен, а в парка на бившия царски дворец.

По нареждане на Фердинанд бил отреден терен за зоологическата градина в бившата ботаническа градина. В миналото представители на семейство слонове, като мамутите и мастодонтите, са се срещали и в Европа, Северна и Южна Америка, но тези видове са изчезнали.

Слоновете са най-едрите сухоземни бозайници на планетата. Най-едър е африканският саванен слон, който достига височина 3,5 – 4 метра, дължина 6 – 7 метра и тегло 6500 – 7999 кг.

Обикновено слонът ходи с 6,4 км/час, но може да тича с над 40 км/час. Не могат да скачат, но могат да плуват на дълги разстояния. Въпреки огромните си размери слонът се движи почти безшумно и грациозно.

Слонът консумира по 225 кг храна на ден и по 160 литра вода. Издава инфразвук, за да общува със себеподобните си. Тези звуци са с честота под човешкия праг на чуване и хората не могат да ги доловят. Ушите на слона са широки над 120 см. Когато му е горещо, той ги размахва, за да се охлади.

Източник: retro.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ