Последното писмо на Л. П. Берия до ЦК

в История

На 26-ти юни 1953 г., след старателно подготвян вътрешнопартиен заговор, Л.П. Берия е арестуван и затворен в бункера на ПВО на Московски военен окръг. От там пише няколко писма с молба за помилване, но без резултат. Разстрелян е на 23 декември същата година.

Публикувано по: А. Топтигин, Неизвестният Берия. Маршалът на Държавна сигурност, С., 2007

До другарите Маленков, Первухин, Булганин, Микоян, Сабуров. Скъпи другари, с мен искат да си разчистят сметките без съд и следствие, след 5-дневен затвор, без нито един разпит, моля всички вас да не го допуснете, да се намесите незабавно, в противен случай ще стане късно. Трябва да предупредите направо по телефона.

Скъпи другари, настойчиво ви моля да определите най-отговорна и строга комисия начело с др. Молотов или Ворошилов, която да разследва моето дело. Делото трябва да бъде внимателно разгледано, да се предяви обвинение, да се поиска обяснение, да се разпитат свидетели. Както и да го погледне човек, това е добре и за делото, и за ЦК. Защо да се постъпва по този начин – да ме затварят в някакво подземие, без никой нищо да ми обясни, нито да ме пита.

Скъпи другари, нима единственият правилен начин да решите без съд и изясняване на делото, по което е обвинен един член на ЦК и ваш другар, е след 5 денонощия в подземието да го разстрелят?

Още веднъж моля всички ви, особено другарите, работили с др. Ленин и др. Сталин, натрупали богат опит и помъдрели при решаването на трудни въпроси другарите Молотов, Ворошилов, Каганович, Микоян. В името на Ленин и Сталин, моля ви, умолявам ви незабавно да се намесите и ще се убедите, че съм абсолютно чист, честен и верен ваш приятел и другар, верен член на нашата партия. Освен за укрепване могъществото на нашата страна и единството на нашата Велика партия, не съм мислил за нищо друго.

Аз съм подкрепял ЦК и нашето правителство не по-малко от останалите другари, като в дело съм претворявал всичко, което съм могъл. Уверявам ви, че стига да искате да се проведе разследване, всички обвинения ще паднат. Каква е тази твърде подозрителна припряност?

Др. Маленков и др. Хрушчов моля да не упорстват – толкова ли ще е лошо, ако бъде реабилитиран техен другар?

Още и още веднъж ви умолявам да се намесите и да не погубвате невинния си стар приятел.

Ваш Лаврентий Берия.

Източник: istorianasveta.eu

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ