Поверия в кухнята

в Любопитно

С приготвянето и приема на храна са свързани множество поверия…

Според тях, когато приготвяте храната, първата лъжица от ястието трябва да сипете в чиния и заедно с дървената лъжица да оставите до вечерта. Сред славяните това се смятало за угощение на домашния дух, а в Индия и Китай – за божествата-покровители. Но целта е добри духове да пазят жилището от лоши хора.

Говори се, че да се разсипе сол, не е на добро. Но всичко може да се размине, ако от разсипаната сол се хвърлят 3 щипки през лявото рамо или пък се разсмеете. А ако неволно сте разсипали захар, това води до нещо хубаво – приятна среща или помирение. Китайците имат своя поличба и по отношение на пипера – ако го разсипете, значи вашият любим ви изневерява…

Ако месото се свие силно при варене – това е лош знак, но ако набухне – очаква ви успех.

Ако оставите на масата непокрита храна, от нея ще се възползва нечистата сила. Това се отнася особено за хляба, зърнените и месните храни.

На масата не трябва да се оставят и празни бутилки – в най-добрия случай това е на безпаричие, а в най-лошия – на покойник…

Не започвайте да ядете рибата откъм главата, защото ще направите някаква глупава грешка, която ще доведе до сериозни неприятности.

Неволно разлетият чай означава, че ви очакват добри изненади. В Индия не бива да разбърквате чая в чашката особено ако вече сте отпили от него – това може да донесе нещастие. Чаените листенца образуват рисунката на вашето близко бъдеще и ако го размътите, то няма да се подобри.

Трохите от масата не бива да се измитат с ръка, а само с кърпа или четка, иначе в дома ви няма да има богатство /само просяците събират трохите в шепата си/. Не бива да изтривате масата с хартия – ще се случат непредвидени загуби.

При всички народи се твърди, че храната трябва да се приготвя в добро настроение, с добро чувство към този, който ще я консумира. Тогава тя ще е не само по-вкусна, но и ще се усвоява по-добре. Индийците се отнасяли към енергийната чистота на храната толкова внимателно, че при тях готвачите били само представители на жреческото съсловие, свободни от зли и греховни помисли. Според индийските представи най-възприемчиви към мрачната енергетика са месните и млечните продукти, а в най-малка степен – зеленчуците…

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ