Откриха най-старото дърво в Европа

в Любопитно

Най-старото, научно доказано, дърво в Европа е открито в Южна Италия, съобщава National Geographic. Става въпрос за бор, който е на невероятните 1 230 години! И макар в доста напреднала възраст, дори за дърво, древният бор все още е жив и напълно функционален. Той продължава да расте и в последните десетилетия се е сдобил с нови, по-големи пръстени.

Откритието е изключително интригуващо, защото доказва, че някои видове дървета са способни да продължат да съществуват, дори при големи климатични промени. Този бор, например, е останал жив след изключително ледено студени зими по време на средновековието, а след това е оцелял и много по-топли постоянни температури, включително големи суши.

Изследователите, направили откритието, са много ентусиазирани, защото разположението и възрастта на този бор може да им помогне да открият какъв механизъм използват дърветата, за да се справят с температурните разлики. Тук не става въпрос обаче за сезонни такива, а за цели десетилетия, и дори столетия, в които времето е значително по-топло или студено. Учените искат да разберат как биха реагирали дърветата на почти със сигурност предстоящите климатични промени.

„Изучаването на многовековни дървета е много ценно, за да се прогнозира по-добре бъдещото въздействие на изменението на климата върху горските екосистеми“, казва Максим Кайлере от Швейцарския федерален институт по горите, снега и ландшафта.

1230 години!

Джанлука Пиовесан от Университета в Тусиа и колегите му се натъкнали на стария бор на стръмен и скалист наклон високо в планините на Национален парк Полино. Докато дървото изглеждало много старо, екипът скоро разбрал, че определянето на истинската му възраст няма да бъде толкова просто, колкото би било просто да датират пръстените му. Централната част на дървото, която би съдържала най-старите пръстени, липсвала. Борът бил толкова стар, че неговата най-вътрешна част била просто прах – отдавна изгнили отломки от първоначалното дърво. Липсвали поне 20 сантиметра в диаметър, което означавало, че дървото е много, много старо. Затова учените анализирали корените му и успели с точност да установят, че борът е на 1 230 години.

Това било много изненадващо, предвид изключително гъсто население регион, където било намерено дървото. Макар и не на толкова лесно достъпно място – тук има хора от хилядолетия и едно дърво да оцелее толкова дълго на подобно място е голяма рядкост. Досега се смяташе, че най-старото дърво в Европа се намира в Гърция, където отново бор е датиран на 1 075 години.

Залесените площи са били силно експлоатирани от хората през периода на средновековието до края на 19-ти век, тъй като земята е преобразувана за селското стопанство и строене на селища и градове. Въпреки това отдалечени райони, като например домът на древния бор, са били пощадени, тъй като суровата природа е била трудно достъпна. Въпреки че паркът, където е открит рекордьора, е дом на хиляди борове от този вид, повечето от тях са на възраст между 500 и 600 години. Екипът забеляза само три други, които вероятно ще са повече от хилядолетие.

Източник: itravel-bg.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ