Не е само Божков, всички сте под ножа!

в България/Конспирации/Монетите говорят

Не е само Божков, всички сте под ножа!
Стефан Пройнов: За съжаление колекционерството и нумизматиката са част от рекетиращата машина на държавата. От най-малките до най-големите са подложени на тормоз и рекет. Видяхме какво стана с най-големите колекционери бяха ограбени съдени и рекетирани. Някой избягаха в чужбина, други минаха през арестите, но на когото докопаха колекция беше варварски, по хайдушки де ограбена, де подменена, де потъна във черната дупка на веществените доказателства.

Всичко стойностно, което може да бъде продадено хунтата се домогваше до него естествено с някакво скалъпено криминално обвинение. Какво се случва обаче с малките колекционери тръгнали да събират парченцата на разпродадената ни държава? Малките колекционери, които събират монети и банкноти, които не попадат под ударите на закона за културното наследство също държавата ги мачка и щави. За да си колекционер трябва да се заредиш с биволско търпение и не само.

Не само се превежда, че ако участвате на свободни търгове извън европейският съюз например на острова или в Америка ви очакват неприятни финансови изненади. Купувате си дълго търсена Българска монета на 100 години например, плащате си скъпо, имате солидни транспортни разходи и сте обложен с данък ДДС. В името на колекционерската си страст водени от патриотични подбуди си казвате „кефът цена няма“. И тъкмо сте изскубнали из под ръцете на някой търговец някой Българска монета или банкнота и патриотизмът ви във вас ви кара да се участвате поне малко горди изведнъж Родната ви държава ви посреща като „герой”, а може би не. След няколко месеца очакване на пратката изведнъж пратката ви достига пределите на родината ви и разбирате, че ви очаква не посрещане с хляб и сол, а по бандитски и разбойнически. Вашата пратка се оказва пренасочена към митница, защото продавачът изрично не бил посочил, че към стойността, която сте платили е бил включен и данък ДДС. Никой освен куриерите и митничарите не е виждал какво и как е попълнил изпращача.

ХАЙДЕ СЕГА НА БАС, ЧЕ ОТ 100 ПРАТКИ ДОШЛИ ИЗВЪН ЕС ТОЧНО 100 СА ТЕЗИ НА КОИТО ЩЕ ИМ СЕ СЪОБЩИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИТИТЕ ДДС И ЩЕ ВИ СЕ ОБЯСНИ ДА СИ ТЪРСИТЕ ДДС ОТ ПРОДАВАЧА.

След като сте чакали 3-4 месеца и не ви освобождават пратката един месец вече сте съгласни да бъдете рекетиран и да заплатите за втори път данък. Колкото и доказателства да им изпращате, колкото и писма да изпращате машината за рекет няма да ви обърне нужното внимание. Очакват ви безброй обаждания и някак си да ви обясняват, че в момента няма свободен оператор.

В крайна сметка от БРСЦ- Български пощи сортировъчен център- 028922666 това, че последните цифри са числото на дяволът трябва да ви напомни, че влизате в първият кръг на ада. И така, ако успеете да се свържете с тях ще бъдете принуден да доказвате с документи и всякакви заснемания на екрана какво сте купили кога от кого и че сте платили данък, но какво от това само след седмица или две вече ще се откажете да им обяснявате за данъците и ще ги упълномощите с декларации, в който изрично се подписвате, че искате да си платите ДДС само и само да можете да си освободите пратката на следният адрес: customs@bgpost.bg

Ако сте търговец обаче навлизате в друга хипотеза освен, че два пъти сте обложен с данък и дори сте платили данък на доставената цена заедно с куриерските такси за доставка ви очаква още един данък. Този за който не предполагате когато сте продали монетата или банкнотата с наложен платеж по ЕКОНТ или други куриери държавната машина продължава да следи всяка транзакция. И така когато купувате и продавате нещо не забравяйте, че в България всеки и всичко се следи и не защото само трябва да се съблюдават законите, а за да бъдете ограбени и рекетирани. В чужбина такива разходи се признават на колекционерите има държава дори където такива хора са поощрявани тук обаче без значение малък или голям си ще бъдеш рекетиран и ограбен.

Трябва промяна в закона за да се избегне двойното и тройното данъчно облагане и разходите да се признават, защото колекционери, търговци и нумизмати не трябва да се третират като престъпници, не трябва да се стимулират трафик и фалшив произход на някой ценности. Хората с патриотични подбуди не искат да бъдат третирани като едва ли не престъпници, а искат всичко да им е декларирано с документи и да се чувстват спокойни. И така за да пресееш зърното от плявата през теб трябва да премине определено количество от определени артикули така се трупа опит и познания.

Търсиш дадена монета или банкнота месеци понякога и години – откриваш я. Чакат те месеци докато тя дойде при вас, месеци на очакване дали снимката по която сте я купили не е била манипулирана, чакате мигът на срещата с парченцето история. Но това не е всичко след това ви очаква процедура по сертифициране, която за Българите също отнема 3-4 месеца и още разходи.

И така, ако сте търговец понякога за да достигнете до сделка ви трябват минимум девет месеца. Някога когато нещата бяха спокойни и държавата бе освободила този сегмент от контрол и рекет сделките ставах за минути и реално имаше бизнес и спокойствие. Днес обаче това свободно придвижване на стоки и хора някак си се оказа не толкова спокойно. И ако днес на юбилейните монети са лицата на нашите герой то да си колекционер също граничи с геройство.

Стефан Пройнов: Извинявам се, но в днешно време на всеки, който е успял да събере пълна колекция мисля, че трябва да му се издигне паметник. Или пък всички ние да се надигнем и да заставим машината да си промени настройките и да работи за обществото не против него.

Затова няма реален пазар, у нас от време на време някой се похвали с нова придобивка, не му завиждайте не търсете кусури кажете му браво, той е ГЕРОЙ.

Послепис: За всеки който иска да стане герой сме посочили телефон и поща, който ще му бъдат нужни .

 

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ