Неизвестни факти за Маите

в Любопитно

Десетилетия наред Маите получаваха несправедливи обвинения, че залезът на тяхната цивилизация се дължи на лошата им земеделска култура.

Според американската археоложка Анабел Форд от Калифорнийския университет в гр. Санта Барбара и директор на катедрата по древна Америка, това обвинение е напълно тенденциозно.

Според нея Маите са създавали т. нар. „Горски градини”. Това са площи от изкуствено засадени дървета, които създават своето растително и животинско разнообразие и осигуряват на хората храна, подслон и билкови лекарства.

В резултат на резките климатични промени отпреди 3000 – 4500 години е настъпила смяна на растителните видове и, съобразявайки се с местната география, Маите са започнали да култивират тези Горски градини.

Древните Маи са създали планирана промяна на използването на земята, която обхващала период до 24 години. Първоначално те са изгаряли съществуващата гора, за да открият площи за обработка и след няколкогодишното й използване те отново са я засаждали с дървета. Тази култивирана площ е имала своята екология от растения и корени, дърветата унищожавали вредителите от посевите, увеличавали се нитратите и се поддържала влажността на почвата.

Този 24 годишен цикъл осигурявал периодично обновяване и обогатяване на почвата и осигурявал изхранването на Маите.

Като извод може да се каже, че Горските Градини на Маите, в резултат на правилното планиране на използването на земята, са били основна база за съществуването на тяхната цивилизация за около 3000 години.

И сега наследниците на древните Маи обработват почвата по този начин и си осигуряват голямо разнообразие на храни, билки и лекарства, а също материали за строежи, инструменти и принадлежности.

Древните Маи са пример как хората трябва да се грижат за Земята, ако искат да преживеят и да бъдат в хармония с Природата.

Източник: psihobg.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ