Народът се мае ! Сашо Дончев в Добруджа ще копае !

в България

Народът се мае ! Сашо Дончев в Добруджа ще копае !

Сашо Дончев!
Варненският административен съд е дал възможност на дружеството “Русгеоком БГ” и Районната инспекция по околната среда и водите във Варна да посочат специалисти, които да извършат комплексна съдебно-техническа експертиза на евентуалното въздействие върху околната среда при разработване и усвояване на газовото находище “Спасово” в блок “Добрич”. Това се казва в съобщение на съда след заседание по казуса, преведено на 18 септември. Освен това съдът е разрешил и събирането на документи с доказателствена стойност по делото, които в момента се намират в трети страни.

Административното дело е образувано по жалба на “Русгеоком БГ” против решение на директора на РИОСВ – Варна, по оценка за въздействието върху околната среда. То е издадено на 1 февруари т.г. и с него не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находището “Спасово” в блок “Добрич”. В него са включени четири участъка за проучване и добив на газ – “Рогозина”, “Чернооково”, “Калина” и “Рогозина изток”.

Още в края на януари т.г. Експертният екологичен съвет към РИОСВ – Варна, излезе с отрицателно становище по повод инвестиционното намерение на “Русгеоком БГ” за добив на газ. Тогава Тодор Колев, председател на експертния съвет, обясни, че мотивите за решението са свързани основно с опасността от замърсяване на водоносните хоризонти, тъй като в района има три сондажа на ВиК – Добрич, които се използват за питейни нужди. Според Колев не е било изяснено и как би била отстранена евентуална авария, ако се стигне до замърсяване на водата в района.

Оповестеното пак по същото време становище на Басейнова дирекция гласеше, че има несъответствие между инвестиционното предложение на “Русгеоком БГ” и плановете за управление на водния хоризонт.

На 17 декември м.г. с голямо мнозинство жителите на Генерал Тошево решиха да не се добиват нефт и газ на територията на общината. На местен референдум, проведен тогава, близо 97% от гласувалите казаха “да” на предложението общинският съвет да не одобрява такива проекти.

Допитването беше инициирано от кмета Валентин Димитров във връзка с плановете на “Русгеоком БГ” да добива природен газ в региона, след като инвестиционното предложение на компанията срещна масов отпор от местните хора по време на обществените обсъждания.

Официалното решение на директора на РИОСВ – Варна, за инвестиционното намерение на “Русгеоком БГ” ЕАД беше оповестено на 1 февруари т.г. Според него докладът по оценка за въздействието върху околната среда не съдържа категорични данни и обосновани изводи, които да доказват по недвусмислен начин липсата на риск за здравето на хората в няколко аспекта, сред които при аварии в случай на природни бедствия.

Именно това решение бе обжалвано от “Русгеоком БГ” пред Административния съд във Варна, а ход на делото бе даден през май.

Проектът на “Русгеоком БГ”, чийто индиректен собственик са собственикът на “Овергаз инк” Сашо Дончев и семейството му, предвижда добив на природен газ от находище “Спасово”.

Ден по-рано Сашо Дончев подаде оставка като шеф на Управителния съвет на Българската стопанска камара.
Източник: glasove.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ