Псалмистът цар Давид пише: Ако сте нещастни и сте изгубили радостта си заради нещо желано, но неполучено, не позволявате на желанието да доминира над вас

в Религия

Псалмистът Давид пише: „Наслаждавай се тъй също в Господа и Той ще ти даде желанията и тайните прошения на сърцето ти.“ (Пс. 37:4). Първо търсете Господа, копнейте за Него повече, отколкото за всичко друго, и ще видите, че Той ще ви благослови с това, което е подходящо за вас.

Ако сте нещастни и сте изгубили радостта си заради нещо желано, но неполучено, насърчавам ви да не позволявате на желанието да доминира над вас. Каквото и да имате, вие трябва да го контролирате, а не то вас.

Да предположим, че някой има хубава работа, от която изкарва доста пари, за да може да си купи много неща – къща, две коли, вила, яхта. Но после нещо се случва с фирмата му и той загубва добре платената си работа. Да предположим сега, че този човек си намира друга много добра работа – с по-малко стрес и по-удовлетворяваща го от предната, но с по-малка заплата. Със заплатата от новата работа той може да живее прилично, но няма да може да поддържа начина на живот, на какъвто се е наслаждавал при предишната си работа и заплата.

Тази ситуация символизира кръстопът, място на решение за този човек. Той може да си намери допълнителна работа, за да повиши дохода си, но може и да намали разходите си в някои области. Например може да реши да не извежда жена си два пъти месечно на вечеря, както е правил преди. Макар че това е било много полезно за брака му, той може да реши, че точно този разход е неоправдан, затова го отрязва от бюджета си. В тази ситуация е по-добре, ако беше продал яхтата и вилата. Или пък ако яхтата беше твърде скъпа, можеше да я замени с по-малка и по-евтина. Искам да кажа, че хората са по-ценни от вещите. Мирът и радостта са по-ценни от предметите. Ако този мъж беше избрал да започне допълнителна работа, за да запази вещите, които има, може би нямаше да може повече да ходи с децата си на мачове или да е в помощ на съпругата си, когато тя и семейството имат нужда от него. Разбира се, че ще има и моменти, в които намирането на втора работа ще е необходимост.

Не осъждам никого, който работи на две места; но важното е да преценим какви са ни мотивите. Ако нещо се върши от необходимост, няма проблем, но не и ако е поради алчност. Много хора днес са прекалено стресирани – далеч отвъд естествената им способност да понасят стрес. Голямата част от този стрес се дължи на факта, че живеем в охолно общество, което постоянно „крещи“ за още! Понякога аз му отвръщам:

„Спри и ме пусни да сляза!“ Но това се случва само когато позволя на неща или хора да ме контролират, вместо да позволя на Светия Дух да има ръководната роля в живота ми. Ако Светият Дух каже, че нещо е добро, тогава го правете; ако Той каже не, тогава пуснете това нещо да си отиде. Винаги помнете, че всичките ви притежания увеличават отговорността ви. Ако имате по-голяма къща, ще имате много повече за чистене. По-голямата кола гори повече бензин. А две коли означават два данъка и две застраховки. Наскоро чух един мъж да казва, че като по-млад имал само два костюма, но за сметка на това никога не му било трудно да реши как да се облече, нито му отнемало много време да си приготви багажа за командировка. Колкото повече обаче се увеличавал гардеробът му, толкова по-сложно ставало да избере какво да облече.

Сега той има толкова много дрехи, че даже не знае какво иска да облече сутрин. Бог иска да сме благословени. Неговата воля за всеки от нас е просперитет и изобилие. Но да гледаме само на забавната страна на притежанията ни, без да погледнем на отговорността, води до заблуда. Да, забавно е да имаш повече нови неща, но когато свърши забавната част, същите тези неща се превръщат в перфектния крадец на радост. Забавлението се основава на това, което правим и което получаваме. Радостта идва от духа и често няма нищо общо с обстоятелствата около нас. Радостта е в сърцата ни; ако не запълним главата си с проблемите, радостта ще извира и ще блика от нас. И когато това стане, тя ще ни послужи. Не позволявайте на дявола да ви открадне радостта, като ви кара да се притеснявате за разни неща. Вещите могат да се подменят; можем и без тях дори; но да сме живи и да не се наслаждаваме на живота, е истинската трагедия.

Като имаме предвид определението за прост в смисъл „лесен“, нека да погледнем отново на Исусовите думи, записани в Матей 11:28-30. Моля ви да обърнете внимание колко често се среща думата „лесен“ и всичките й варианти и производни в този пасаж: „Елате при Мен всички, които се трудите и сте обременени (претоварени) и Аз ще ви дам почивка. (Ще ви облекча и освободя и ще освежа душите ви.)

Вземете Моето иго върху вас и се научете от Мен, защото съм благ (кротък) и смирен (скромен) по сърце и ще намерите почивка (освобождение и спокойствие и освежаване и възстановяване и блажено спокойствие) за вашите души. Защото Моето иго е благотворно (полезно, добро, а не грубо, жестоко, остро или притискащо, но удобно, благодатно и приятно) и Моето бреме е леко и лесно за носене“.

Първо Исус казва: „Научете се от мен.“ Вярвам, че Той всъщност казва: „Научете се как Аз се справям със ситуациите и хората. Научете се каква би била моята реакция при дадените обстоятелства и следвайте Моя начин“.

Исус не е бил стресиран, нито изтощен. Той не е бил контролиран от обстоятелствата или изискванията на другите хора.

В Йоан 14:6 Той казва: „Аз съм пътят.“ Неговият път е правилният път – пътят, който води към праведността, мира и радостта. Спомнете си, че в Йоан 15:11 Той се моли Неговата радост да изпълни душите ни. Това няма да стане, докато ние не започнем да подхождаме по различен начин към живота и към ситуациите, които той предлага.

Източник: old.viaranews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ