Манолова: КЕВР да подаде оставка заради увеличението на цените на тока и парното

в България

Манолова: КЕВР да подаде оставка заради увеличението на цените на тока и парнотоМанолова: КЕВР да подаде оставка заради увеличението на цените на тока и парното

Парното се увеличава с 20 % и повече в София, Велико Търново, Плевен, Враца. Токът поскъпва с от 3,5 % до 5,5 %, заяви Манолова

29 млн. лв. са надплатените суми от потребителите за топлофикациите през 2020 г.

Членовете на КЕВР да подадат оставка заради увеличението на цените на тока, парното и природния газ. Предупредихме, че в изчисленията на регулатора има грешка. Според нас беше допусната съзнателно с цел успокоение на потребителите, че повишаването на цената на тока ще е 3 %, а на парното – до 15 %. Това, което КЕВР реши е коренно различно от предварително обявеното и значително по-високо.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук относно днешното заседание на КЕВР, на което се реши увеличаването на цените на тока, парното, топлата вода и природния газ.

Парното се увеличава с 20 % и повече в София, Велико Търново, Плевен, Враца. Токът в София поскъпва с до 5,5 %, на други места с около 3,5 %. Защо? Обяснение няма. Решението към този момент не е публикувано. Има само съобщение на сайта. Никаква публичност, никакво обществено обсъждане или мотиви, допълва Манолова в своя публикация от днес в 17:00 ч.

КЕВР е регулаторът, който трябва да балансира интересите на топлофикационните дружества и на енергоразпределителните дружества, от една страна, и гражданите, от друга. КЕВР обаче пренебрегва интереса на потребителите и работи изцяло за енергийните дружества, категорична е Манолова.

Тя припомни, че заради определянето на прогнозни цени на природния газ, които са по-високи от реално включените в цената на парното, потребителите са надплатили 29 млн. лв. за 2020 г. на топлофикационните дружества.

В следващия парламент ще внесем промени в Закона за енергетиката, по силата на които КЕВР да определя цената на парното месец за месец съобразно цената на природния газ, цената на тока – по същия начин. Така ощетяването на потребителите ще бъде прекратено, заяви още Манолова.

Всички партии от 44-ото Народно събрание, които са изпратили в КЕВР свои послушници, да се засрамят и да ги оттеглят, призовава тя.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ