Кой e кръстник на София?

в История/Религия

На мястото на днешния храм ‘Света София’ в центъра на столицата е издигнат, вероятно в началото на 4-ти век, първият раннохристиянски храм. Това е станало непосредствено след Сердикийския едикт от 311 година, останал в историята като едикта на толерантността. С него се слага край на антихристиянските гонения.

Базиликата се е намирала близо до античната арена на Сердика, строена през 2-ри век, където са загинали много християнски мъченици. Предполага се, че вероятно предназначението й е било да е мартириум, т.е. църква-мавзолей с мощите на християнски мъченици, или гробищна църква.

Строежът на първата, а вероятно и на следващата църква на това място едва ли е станало без одобрението и подкрепата на римския император Константин I Велики, който често е отсядал в града.

Предполага се, че майката на императора – Елена, е родена именно в Сердика. И вероятно именно заради това Константин Велики се е връщал постоянно към корена си и е вложил много средства за мащабно строителство в града, докато се стига до легендарната му фраза ‘Сердика е моят Рим’.

Някои историци са на мнение, че царица Елена е дъщеря на император Галерий, починал и погребан в Сердика през май 311 г. Предположението, че именно царица Елена построява първата базилика на мястото на днешната ‘Света София’ е логично, особено ако е в памет на нейния баща Галерий.

Има и още един интересен факт в тълкуванията на някои историци. Те са на мнение, че църквата, чието име означава Премъдрост Божия, всъщност носи името на самата Елена. Това име е със старогръцки произход и етимологията му е нееднозначна. Обикновено се превежда като светлина, ореол, сияние, но и като избраница и премъдра. То също така се съотнася към понятия като слънчев лъч, слънчева светлина или божествена светлина, божествено озарение.

Всичко това дава повод на някои специалисти да предположат, че двете имена – Елена и София, са твърде близки по смисъл и че неслучайно света Елена е така силно почитана у нас и често е споменавана в миналото като покровителка на град Сердика…

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ