Кой е Димо Заимов?

в История/Любопитно

В началото на миналия век един българин направил смело пътешествие с велосипеда си, което силно впечатлило не само сънародниците му, но и европейците, които научили за него.

Този българин е Димо Заимов, страстен колоездач, който тръгнал от родния си град към Лондон, за да докаже, че за българския велотранспорт няма непреодолими разстояния. Годината е 1907, а Заимов бил член на Габровското колоездачно дружество.

Когато потеглил към Лондон, габровецът бил наясно, че му предстоят дълги многокилометрови преходи по пътищата на Европа, които по онова време съвсем не били като днешните магистрали.

Целта на пътуването била откриващата се в Лондон Балканска изложба. В това изложение България се представяла с търговските си и производствени възможности. От организаторите за покровител на изложението бил обявен българският княз Фердинанд и за България било особено важно да се възползва от шанса си нейното производство да пробие на европейските пазари.

В българския павилион на изложението имало различни атракции, една от които била фонтан с гола женска статуя. Периодично статуята била обливана с прочутото българско розово масло, което предизвиквало истински фурор сред лондончани и особено сред дамите.

Димо Заимов въртял педалите цели 51 дни /в двете посоки/, като с това счупил рекордите в европейския велотуризъм за онова време. Маршрутът му включвал много страни – Румъния, Австро-Унгария, Германия, Белгия, Англия и обратно през Франция, Швейцария, Италия, Хърватия, Сърбия.

Велосипедистът изчислил, че е изминал 7891 километра. Такъв преход не бил правен дотогава от никой българин, а и ‘малко европейци се осмеляват да преминат на колело разстоянието от Париж до Брюксел’, както пише тогавашната европейска преса.

Освен че рекламирал България, Заимов купувал от всеки град илюстровани картички и ги редял в албум, който бил предназначен за княз Фердинанд, който бил поел патронажа над велотуриста. Освен това, от всеки по-голям европейски град, Заимов изпращал по една картичка до двореца, адресирана лично до княз Фердинанд.

Не се знае дали монархът е прочел поне една от тези картички, но и днес в Централния държавен архив се пази албумът с изгледи от европейските градове, грижливо подреден и подвързан с кожени корици, с надпис: ‘Спомен за Н.Ц.В. Фердинанд I, княз Български от колоездача Димо Заимов по случай отиванието му на колело за Балканското изложение в Лондон и връщането му. 1907’

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ