И най-богатият спортист на всички времена е…

в История/Любопитно

Най-високоплатеният спортист на всички времена и народи е Гай Апулей Диокъл (Gius Appuleius Diocles). Той е живял във втори век от нашата ера в античен Рим.

През своята спортна кариера той спечелил сума, равняваща се днес на 15 милиарда долара. Този факт, съобщава британският вестник „Дейли Телеграф“, е установил професорът от университета в Чикаго Питър Старк.

Гай Апулей Диокъл далеч изпреварва знаменития майстор на голфа Тайгър Удс. Голфърът пръв от съвременните спортисти спечели 1 милиард долара през 2009 г.

Гай Апулей Диокъл е бил колесничар и участвал в най-популярния вид спорт в древен Рим – надбягванията с колесници – на най-големия стадион в тогавашния свят, хиподрума Циркус максимус.

Дошъл в Рим от земите на днешна Португалия, той започнал спортната си кариера на 18-годишна възраст и я приключил на 42 г. За това време за своите победи заработил 35 863 120 сестерции. Сумата е изсечена на намерен при разкопки паметник, издигнат в чест на шампиона на древноримските състезатели от неговите фенове.

Днешните спортисти може да се смятат за бедняци в сравнение със спечеленото от античния колесничар. При това тогава не е имало печалби от реклами и други екстри. Спортистите получавали пари само за участието си в състезания.

В античния свят надбягването с колесници е било много опасен спорт и често е завършвало със смъртта на участници.

Победителите обаче получавали много пари от игрите, устройвани от богати римляни, заемащи официални длъжности, и от императори, спонсориращи масови зрелища, за да печелят популярност сред населението.

Източник: burgasnews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ