Историята на Александър Бел – изобретателят на телефона

в Любопитно

Днес телефонът е неизменна част от нашия живот и е трудно да си представим какво е било преди това. Зад изобретението, което промени света, стои един шотландец – Александър Бел.

Александър Греъм Бел е роден на 3 март 1847 г. в Единбург, Шотландия. Баща му и дядо му били експерти по механиката на гласа и дикцията, а майка му е била виртуозна пианистка, въпреки че е имала проблем със слуха.

Малкият Александър бил любознателно дете и от ранна детска възраст имал интереси към науката за звуците.

Почти цялата младост на Александър преминала в преподаване и обучение на хора с увреден слух и говор във Великобритания и Канада, където семейството емигрирало през 1870 г., след смъртта на двамата му братя от туберкулоза.

През 1871 г. Бел се преместил в Бостън и започнал работа по устройство, което да позволи на телеграфа да изпраща сигнал на няколко различни съобщения, настроени на различни честоти. Намерил финансиране от Томас Сандърс и Гардинър Хъбард.

По това време съдбата го срещнала с младия и талантлив електротехник Томас Уотсън, който станал негов сътрудник.

След няколко години работа, на 10 март 1876 г. официално бил представен новият „метод за предаване на говор и звуци с помощта на електрически вълни”. Това бил първообразът на телефона. Устройството било изработено от подръчни материали: фуния, дъски, метална чаша с вода, игла и проводник. Изобретението било прието като голям технически напредък, при това донесло и големи финансови печалби.

Александър Греъм Бел умира на 2 август 1922 г. в дома си в гр. Бадек, Канада. В знак на почит към личността му телефонните линии в същия ден били спрени за 1 минута.

Източник: asenovgrad.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ