Изказвания на велики личности за Господ Исус Христос

в Религия

Коперник: Моля те само за милостта, която дари на разбойника на кръста

Ф. Мюлер-историк

„Нашата епоха, нашата цивилизация, нашият живот започва от рождението на Исус Христос. Той е ключът на световната история. Той заключва старата и отключва новата история.“ /Нашето летоброене започва от Него/

Достоевски – руски писател

„Вярвам, че няма нищо по-красиво, по-дълбоко, по-симпатично, по-разумно, по-мъжествено, по-съвършено от Спасителя. С ревностна любов си казвам, че друг такъв не само че няма, но не може и да има.“

Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи, този велик художник, ни е оставил прочутата картина „Господната /тайната/ вечеря“, която изразява драматичен момент – живота на Исуса Христа в навечерието на разпятието Му. Тази прочута картина се намира в Милано.

Алберт Айнщайн

Великият учен Алберт Айнщайн декларира: „Аз съм евреин, но блестящият образ на Назарянина е направил мощно впечатление върху мене. Никой не може да отрече факта, че Исус е живял и че думите Му са чудно хубави… а сам Исус заявява “ДУМИТЕ, КОИТО АЗ ВИ ГОВОРЯ, СА ДУХ И ЖИВОТ“.

Исак Нютон

Великият учен Исак Нютон, откривател на вечните закони за движението на небесните тела и закона на гравитацията, е бил ревностен читател на Библията и е оставил тълкувание на книгата „Откровението на Йоана“. Когато бил на смъртно легло, приятелите му го заобиколили и скърбели за него. На това Нютон спокойно отговорил: „Какво е моето знание? Радвам се, че зная две неща, първо, че аз съм голям грешник и второ, че моят Исус Христос е велик Спасител.“

Коперник

„Аз не ожидам за благодатта, която прие апостол Павел, нито за милостта, с която Ти прости на Петра. Моля те само за тази, която подари на разбойника на кръста.“ /Този надгробен надпис украсява паметника на големия астроном Коперник. Надписът е съставен от самия Коперник/

Наполеон Бонапарт

„Това, което най-вече ме удивлява и напълно ми доказва божествеността на Исуса Христа, е Неговото влияние. Юлий Цезар, Александър Велики и Аз, основахме царството си на насилие и войни. Само Христос основа своето царство на Любовта. Каква пропаст между моята мизерна личност и вечното царство на Христос, Когото обичат, на Когото се покланят и Който се проповядва по целия свят.“ /Думи, казани от Наполеон Бонапарт в изгнаничеството му на остров Света Елена/

Майкъл Фарадей /физик/: “Наскърбен съм, съкрушен съм, като гледам как хората гинат и блуждаят в тъмнина, при все че имат тази благословена книга – Библията, която може да бъде сигурен пътеводител.”

Гьоте /велик поет/: “Колкото и да прогресира човешката култура, колкото и да се развива човешкият дух, никога няма да надмине културата, която блести в Св. писание. Нейната световна известност е абсолютно независима от земни и духовни еволюции. Библията прониква във всички краища на света.”

Емануил Кант /философ/: От всички книги, които съм чел, никоя не ми е доставила такава утеха, както Библията в Псалом 23: „Дори през дола на смъртната сянка ако ходя, пак няма да се уплаша, защото Ти си с мене…“

Жан-Жак Русо /философ/: “Признавам, че величието на Св. писание ме изпълва с учудване. Колко са нищожни философските съчинения в сравнение с Библията.”

Пушкин /велик поет/: “Аз мисля, че ние никога няма да дадем нещо по-хубаво от Библията. Тя е всесветска. Тя е единствената книга в света, която съдържа всичко. Моите деца ще четат заедно с мен Библията в оригинал на славянски. Аз сам ще ги обучавам в това. Библията е еврейска книга, но при все това е всемирна. Книгата Йов съдържа целия човешки живот. Тази книга, която Байрон е обичал да чете, преживява вековете. В нея има мисли и чувства, които са всемирни.”

Лев Н. Толстой /писател/: “Аз не мога да си представя човечеството какво щеше да бъде, ако не беше тази Книга.”

Чарлз Дикенс /писател/: В писмо до своя син пише: „Сега от все сърце желая и настоявам да запечаташ в ума си истината, че Новият завет е единствена, незаменима книга и нейното четене е единственият непогрешим път в живота. Сигурен съм, че в нея ще намериш чудесни съвети, които ще ти помагат да останеш верен на истината и дълга.”

Проф. Пирогов: “Всеки християнин трябва да изповядва, че никому от смъртните човеци не се е удало да измисли и още по-малко да достигне до онази висота на нравствено чувство и живот, които се съдържат в учението на Христа. Не можем да не почувстваме, че то не е от този свят. Бях на 38 год., търсех велик идеал. Тогава взех Новия завет, който дотогава не бях чел. В него намерих този идеал.”

Херцен /руски публицистки писател/: “В първата си младост често се увличах от волтерианството, обичах иронията и подигравките, но не помня никога да съм взел Евангелието със студено чувство. Във всички възрасти, при разни събития аз четях Евангелието и то всеки път ми даваше мир и кротост на душата.”

Белински /знаменит руски критик/: “Има книга, в която всичко е казано, всичко е решено… Книга безсмъртна, книга вечна, книга свята. Целият прогрес на човечеството, всички успехи на науката се заключават само в по-голямото проникване в тайнствената дълбочина на тази Божествена книга – Библията – съзнанието на нейните живи, вечно необходими думи. “
Линкьлн: “С Библията се живее по-честито и се умира по-леко.”

Алберт Айнщайн /физик/: “Като дете бях обучаван в Библията. Аз съм евреин, но лъчезарният образ на Назарянина ми направи неотразимо впечатление. Никой не може да чете Евангелието, без да остане с впечатление, че в тях става дума за една жива действителност.”

Иван Вазов / български поет и писател/:

“Аз не зная под небето друга книга по-могъществена от Библията… Там, където Библията се чете и знае, злините са случайни, а добродетелите – трайни и постоянни спътници на живота. Учудвам се, че тази Книга много малко се чете и знае у нас – не само от миряните, но и от духовниците.”

Исак Нютон /физик и философ/ – Написал е и тълкуване на две книги от Библията – Данаил и Откровение: „Ние имаме Мойсей, пророците и апостолите, дори словото на самия Исус. Ако не се съгласяваме с тях, ние заслужаваме по-малко извинение, отколкото юдеите.”

Блез Паскал: “Без Исус Христос човек би тънел в пороци и нещастия. Не бива да се питаме дали сме призвани да излезем от света, а напротив – дали сме призвани да останем в него, като не чакаме да ни кажат дали трябва да излезем от една запалена или чумава къща.”

Наполеон Бонапарт: “На моята маса лежи тази книга – Книгата на книгите. Аз не се уморявам да я чета, и то всеки ден, със същото удоволствие. Човек никъде не може да намери тази последователност на хубави мисли, нравствени принципи, които предизвикват у нас чувство, подобно на онова, което събужда блясъка на звездите през лятната нощ. Тази книга завладява духа ни и пленява сърцето ни. Бог завладява душата и направлява мислите и волята.”

Проф. Фелис: “Библията е наистина една необикновена книга! Мразена и преследвана като никоя друга книга, и все пак неуязвима, презирана и уважавана, подигравана и високо почитана, осъждана на смърт и все пак жива! 3аключена в себе си, непроменена и непроменима, Библията устоява през столетия, без да се интересува от човешки похвали и укори, не се нагажда за напредък, не си взема ни една думичка назад, а остава величествена, проста и Божествено мощна, пред Нея всички човеци са равни и чувстват своята немощ. Няма друга книга тъй много преследвана, но и тъй много търсена. Тя е най-старата, но и най-новата книга. Докато другите книги остаряват, изчезват или поне претърпяват корекции, Библията остава все една и съща. Чудна книга! Достъпна за простите, неразбрана от учените!”

Източник: old.viaranews.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Религия

Отиди на Топ