Знаете ли, че: Японска компания произвежда хартия от ВАРОВИК?

в Любопитно

Каменните таблетки са един от най-ранните инструменти за писане, използвани от човека преди хартия. Един японски предприемач сега възнамерява да се върне назад във времето, като направи хартия от камък.

Според Нобуйоши Ямасаки от TBM Co. производството на хартия от варовикова скала, която в природата е почти неизчерпаема, е отговорът на проблемите с обезлесяването и недостига на вода по целия свят. Като той напомня, че световното търсене на хартия ще се удвои до 2030 г.

„Исках да завърша своята бизнес кариера, оставяйки компания, която ще продължи да съществува стотици години“, – коментира Нобуюши в интервю за Bloomberg Technology. През 2008 г. той научава, че в Тайван са изобретили технология за производство на хартия от камък и решава да изгради този бизнес. Самият Ямасаки е бивш продавач на употребявани автомобили, който напусна училище на 15 години и започна кариерата си като дърводелец.

„Нашият материал ще играе активна роля на много места, тъй като светът е изправен пред нарастване на населението и недостиг на вода“, каза Ямасаки в интервю в седалището на TBM в „Гинза“ в Токио.

За да направите тон обикновена хартия изисква 100 тона вода, казват от TBM, докато неговата хартия Limex е направена без вода. На мястото на 20 дървета се използва по-малко от един тон варовик, както и 200 килограма полиолефин.

TBM получава по-голямата част от приходите си от визитни картички. Новите визитки от варовик са по-гладки, сякаш са ламиниранои, и е много по-трудно да се разкъсват или огъват, отколкото хартиените карти. Хартията на TBM е толкова издръжлива и устойчива на влага, че може да бъде написана под вода. Компанията вече има сключена сделка, за да направи менюта за повече от 400 суши ресторанта, управлявани от Sushiro Global Holdings Ltd. в цяла Япония.

Източник: kovaklog.wordpress.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ