Защо температурата на въздуха от 22-23 градуса ни е приятна, а на водата 30 градуса? 

в Любопитно

Най-добре се чувстваме, когато температурата на средата, в която се намираме, е близка до телесната ни. Дрехите ни създават слой от затоплен въздух между тялото и околната среда, като така осигуряват приятно усещане.

Човешкото тяло бързо затопля въздуха, с който е в контакт кожата ни. Топлопроводимостта на въздуха е много ниска, а дрехите ни – дори и най-леките – пречат на конвекцията (смесването). За човек, ако не е облечен с някаква дори тънка дреха, температура от 22-23 градуса не е чак толкова комфортна, особено ако има лек вятър или течение.

За да се загрее идентичен по “дебелина” слой вода се изисква доста по-голямо количество топлина, а и водата доста по-бързо отдава топлината на “външните” слоеве. Хората се къпят без дрехи или в бански, които прилепват плътно за тялото, така че вече затопления слой вода без никакви препятствия се смесва с по-студената вода. Затова, температурата, която е по-близо до телесната ни, се усеща като по-комфортна.

Казано по-кратко, въздухът изисква по-малко количество топлина, за да затоплим слоя около телата си, а водата – значително повече. Затова и усещаме като приятни въздух с температура 22-23 градуса и вода с температура около 30 градуса.

Източник: historynakratko.blogspot.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ