Емоции около построяването на мемориала на връх Шипка

в История/Любопитно

През 1930 година в Царство България решават да построят голям паметник в чест на руските освободители. Идеята е посрещната възторжено, за кратко време са събрани дарения от населението и строежът на връх Шипка /или по-точно връх Св. Никола/ започва. Мемориалът е открит и осветен през 1934 година с големи тържества.

За да се стигне до паметника, трябва да се изкачат 894 стъпала. Мемориалът е висок 31,5 метра и е на 7 етажа, като в приземния етаж, под централната арка, се намира мраморен саркофаг, съхраняващ костите на загиналите в битката герои. Формата на паметника наподобява средновековна бойна кула.

Първото, което се вижда горе над централния вход, е големия бронзов лъв, който е обърнат на изток. Именно този 8-метров лъв създал много проблеми на авторите си и на българските правителства по време на строежа на мемориала.

По първоначален проект, лъвът, символ на българската мощ, трябвало да бъде обърнат на запад, а вестниците, още преди началото на строежа, представили проекта. За предстоящия проект съобщили и много балкански вестници. Реакцията от Белград обаче, била неочаквана. Вестниците в сръбската столица питали защо лъвът на бъдещия паметник трябва да е обърнат на запад. Дали пък българите не търсят някакъв реванш за Македония и Западните покрайнини? Сръбският посланик дори връчил официална нота на външното министерство – погледът на българския лъв на запад пречел на двустранните отношения между двете страни.

Министерският съвет се събрал и решил лъвът да се обърне на юг – архитектурният проект го позволявал. Тогава едновременно реагирали Гърция и Турция – все още били пресни спомените от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и всички гледали с лошо око на България. Сега пък българите търсели реванш за Ньойския договор….

И така, пак се събрал Министерският съвет и накрая било взето решение лъвът да гледа на изток, откъдето са дошли освободителите. След това решение, българите приели всичко на майтап – те се шегували, че лъвът гледа към Черно море, защото рибите в него са неми и не могат да протестират. Кабинетите на двама министри се занимавали с въртенето на лъва в различните посоки на света…

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ