Египетският бог Сет. Как възникнал тайният орден ” Сет-Амон”

в Конспирации

В древноегипетска митология Сет бил бог на яростта, пясъчните бури, разрушението, хаоса, войната и смъртта; той влизал в хелиополския пантеон с деветте най-важни богове в Египет, или наречен още хелиополска Енеада. В началото Сет бил смятан за “защитник на слънцето-Ра” и покровител на царската власт; името му влизало в титули и имена на много фараони.
Сет е бог с червени изпепеляващи очи; той единствен според мита можел да победи змея Апоп, който олицетворявал мрака, злото и хаоса и бил вечен враг на бога на слънцето Ра. По-късно Сет бил демонизиран и се превърнал в антагонист в дуалистичната борба между Хор и Сет, в персонификация на световното зло и на Сатаната. Хор и Сет можели да се слеят в единното двуглаво божество Хурифи – покровител на далечните страни и чужденците. Така Сет от защитник на слънцето Ра от Апоп и владеещ воинската доблест и смелост, след епохата на фараона Нармер през 4-то хилядолетие пр.н.е и особено след епохата на династията на Птоломеите, управлявала Египет от 4 до 1 век пр.н.е, в епохата на елинизма, се превърнал в покровител на далечните от Нил страни и чужденци, символ на световното зло и пустинята.

Тълкуване на името Сет

Съчетанието от имената на Сет и Хор означава “цар” и особено в имената на фараоните от 19-а династия. По-късно го изобразявали с йероглифа “звяр”. Думата “Сет” има отношение към думите “див, свиреп, зъл”. Отъждествява се с финикийския бог Баал.

Историчност

В периода на Древното царство Сет заедно с Хор се смятал за бог, покровител на царската власт, което е отразено в “Текстовете на пирамидите” и в титлите на фараоните от II династия. В културата на хиксосите, които завладели Египет през 18-16 век пр.н.е., Сет бил отъждествен с бог Ваал. Мястото на неговия култ като главен бог е столицата на Египет – Аварис, разположен на изток от делтата на Нил.

В периода на Новото царство думата “Сет” се среща в имената на фараоните от 19 династия – Сети, Сетнахт, със значение “могъщ”. В договора на Рамзес Втори с хетите Сет се споменава наред с хетските богове.

Меркурий се смятал за небесният образ на Сет

Предмети, които символизирали Сет, се появили в Додинастичния период – 5-5 хилядолетие пр.н.е., в епохата на Накад Първи – 4 хилядолетие пр.н.е. В тези времена Сет бил божество на метала и покровител на Горен Египет; в характера му още не се проявявали негативни черти. В епохата преди обединението на Египет от фараон Нармер за властта се борели привържениците на Сет и Хор. Победил Хор и името му станало част от титулатурите на монарха. Когато Хор и Сет се изобразяват заедно, Хор стои пред Сет.

Култът към Сет процъфтял особено в североизточната делта на Нил.

По времето на 26-ата династия Сет се превърнал в олицетворение на злото.
Родословието на Сет
Сет бил по-малкият син на богинята на небето Нут и бога на земята Хеб. Той бил брат на Озирис, Изида и Нефтида. Има версия, че Сет се родил в района на град Су, оазиса Фаюм. Според хелиополската космогония той се родил от ханша на майка си Нут. Раждането му се смятало за щастливо за целия Египет. От древността Сет се асоциирал с мъжката сексуална сила.
Изображенията на Сет
Често Сет се изобразява с глава на магаре, с дълги уши, червена грива и червени очи – цвета на смъртта.
Може да се срещне като изображение на различни животни – крокодил, хипопотам, змия.
Известен е митът, в който Сет плюл в окото на Хор и се превърнал в черна свиня. Изображенията на Сет са достатъчно зооморфни.

Митове за Сет

Според легендата Сет завидял на брат си Озирис, убил го, изхвърлил тялото му в Нил и заел трона му. Но синът на Озирис Хор искал да му отмъсти и да вземе властта. 80 години се били Сет и Хор. По времето на една от битките Сет извадил окото на Хор, което превърнал в амулет уджат, но Хор кастрирал Сет и го лишил от мъжкото му достойнство. Според една от легендите в битката предният крак на Сет бил хвърлен в северната част на небето, където боговете го заковали със златни вериги към небесата и оставили да го охранява хипопотамът Исиду Хесамут. Когато Хор победил Сет, основал град Едфу.

С края на Древното царство култът към Сет постепенно бил демонизиран и от велик защитник на Ра той се превърнал в зло могъщо божество.
Рамсесидите почитали Сет като владеещ воинска доблест и смелост. Но от третия преходен период, особено в епохата на Птолемеите, когато култът към Хор бил възнесен високо, Сет се превърнал в символ на злото и в ненавистен злодей, източник на цялото вселенско зло.

Борбата между двете сили ордена Рарог-Хор и ордена Сет-Амон

Рарог-Хор и Сет-Амон са двата противоположни жречески клана, които воюват помежду си. Може да се каже, че това е борбата между две космически сили, между доброто и злото. Едната сила е расата на белите хора, чиито прадеди ръководели земята. Втората раса са племена от дракони или наги, нахлули на земята преди милиони години. В шумерския мит за Атрахарсис гущероглавите се наричат “анунаки”, които долетели на земята от планетата Нибиру за злато.
Цялата човешка история е арена на борбата между бялата раса и визитьорите.

Прадедите на голямата жълта и голямата черна раса са стъпили на пътя на деградацията, което се отразило на генетиката им. Така в Европа и на Изток се появили плосколиците питекантропи, а в Африка и Южна Азия – чернокожите архантропи.

Ясно е, че тези дегенерати не могат да се конкурират с бялата раса за власт над земята.
Южното или средиземноморското разклонение на бялата раса е загубила силата си заради смесването с азиатски и африкански хибридни народи.

В борбата между клановете Рарог-Хор и Сет-Амон побеждават ту визитьорите, ту техните противници.

Най-важните исторически събития в човешката история са свързани с борбата между двата ордена.

Източник: rasper-bg.com

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ